Deklarera för dummies?

Jaha, på måndag ska den vara inne, deklarationen alltså. För första gången någonsin ska jag visst betala tillbaka men det vill jag inte! Antagligen kan jag göra avdrag för resorna mellan byn och Villis i våras men för att få tillbaka kosing måste jag ha kört för över 8000 kronor och det har jag inte... OM INTE jag kan göra avdrag för resorna mellan Vma-Luleå i höstas. Då slipper jag ju betala tillbaka och får kanske en liten tusenlapp tillbaka. Men men, undrar om allt huvudbry är värt de där 800 kronorna  som Skatteverket vill ha.

Ska iaf ringa Skatteupplysningen imorgon och se vad de har att säga.

Må gott och hoppas att ni får många kosingar tillbaka på skatten!


Jag kan inte sluta!








www.photofunia.com

Åh det här var ju hur kul som helst!









Ego-booster jajamen!


Karln min blev gubbe...

Och firades med både tårtkalas och partaj!






En väldigt speciell typ av bok...Och den som inhandlat den blev så nervös när h*n förstod att Jörgens hela famijl skulle vara där så h*n klippte bort namnet från födelsedagskortet. :D


Nu hittar han i alla fall alltid hem till mig! Men än har han inte gått vilse...


Och Lotta...det finns bildbevis på ditt "pris". Hahahahahaha!

Sen finns det en hel del fler mer eller mindre pinsamma bilder men de lägger jag inte ut här!

Rubrik saknas.

Idag har varit en helt vanlig dag. Trevliga elever, pappers-sortering, kopiering, kaffe m.m. Snart kommer min skjuts och då blir det presentinhandling för far fyller år idag, middag hos syster yster och sen kaffe och tårta i byn med vyn.

Senare ikväll hoppas jag på att kunna uppdatera med smaskigt skvaller och roliga bilder från det beryktade 30-års kalaset som var hemligt tills i lördags.

Kanonkul hade vi!


Förtydligande

Alla ni (extremt många jag vet) som läser min blogg jag måste bara förtydliga det här:

Lotta Pottas harr (fisken ni vet) är JÄTTESTOR. Det syns bara inte så bra eftersom kniven som ligger bredvid också är jättestor men vet man inte det så missar man ju hela fiskens gigantiska storlek...

I övrigt har jag det för himla bra just nu. Inget mera rännande till Lule den här terminen och vi får se hur det blir till hösten. Om jag får fortsätta jobba i Vma lär jag läsa b-kursen men annars får det vila ett tag.

Torsdag kväll bakade och åt jag en massa tårta och firade Jörgen som blivit gubbe. Igår sprang jag runt på några skolor i stan och lämnade cv så vi får väl se om det leder till nåt. Har fyndat en Bondelid-klänning på MQ för halv priset som jag är himla nöjd med och fick känna mig sparsam efter som vissa (nämner inga namn) fick en ålderskris och la ut 1400 på ett par nya jeans.... Mohahahaha!

Igår kväll var vi hos några Maxi-people och åt tårta (igen!) och surrade en massa. Dessutom fick jag ett samtal från en f.d. elev. Jätteroligt att de hör av sig så man får veta att det går bra!

Nu ska vi in en sväng på stan. Monki öppnade igår så nu ska jag spana in butiken och sen blir det nog en liten




Bättre sent än aldrig!

Här kommer ett axplock av påsklovets första del som spenderades i fjällen:





   


Sommar snart?

Jag.Vill.Ha.Sommar.Nu.



  

Jag och Jörgen träffades.
Mina systrar och jag tog en fantastisk tripp till Gbg.
Springsteen.
Vackra blommor och himmelskt goda jordgubbar hos världens underbaraste farmor.
Släktkalas i byn med vyn med alla mina härliga mostrar och kusiner.

Undrar vad den här sommaren kommer att ge?

Hoppas på:
Mycket tid med Jörgen och min familj.
Härlig Stockholmsvistelse.
Kanske en charter om den inte sparas till i höst.
Sol (både i form av den på himlen och den jag har här hemma).
Bad.
Jordgubbar.
Glass.
Skönlitterära böcker i massor.

Längtar...

Mycket trevligt!

Igår var en himla trevlig dag. Lite rännande på stan och sen en riktigt sen grillning som var för himla god med himla trevligt sällskap. Efter att ha klämt i mig stora mängder grillkött, potatisklyftor, sallad och dressing utan dess like så bar det av på coverclub.

Men, ja, alltså det var ju skoj. Jag dansade, träffade lite folk från förr, dansade lite till och hade kul men... Det är riktigt drygt har jag kommit på med massa jättefulla människor när man inte själv är lika full. De är ju i vägen! Hela tiden! De skriker och skränar och trängs och knuffas och envisas med att ha överfulla ölglas på dansgolvet så det skvätter iväg öl hela tiden och näe, det är inte riktigt lika kul att dansa på ett fullproppat dansgolv som på ett där det är lagom mycket folk.

Ge mig lite space för guds skull!

Men jag är ändå imponerad över att vi faktiskt tog oss ut och inte smet iväg hem efter middagen.


Snälla, snälla avvisa inte mina elever till Afghanistan.

I landet bortom allt förnuft, även känt som Afghanistan, håller en ny lag på att tas fram.
Enligt den ska afghanska män ha laglig rätt att kräva sex av sin/sina fruar minst var fjärde dag.

Vi pratar alltså om landet där exempelvis påtvingat äktenskap är i strid med lagen men statistiken ser helt annorlunda ut enligt Amnesty. Statistik från det afghanska ministeriet för kvinnors rättigheter visar att närmare 80% av alla äktenskap i Afghanistan sker under tvång. Inte sällan används äktenskap och bortgifte som ett sätt att lösa tvister och skulder mellan familjer. Många fattiga familjer använder bortgifte av familjens döttrar som ett sätt öka familjens inkomster. Påtvingade äktenskap inbegriper ofta barn. Statistik från afghanska ministeriet för kvinnors rättigheter från 2004 visar att 57% av de kvinnor som medverkade i undersökningen giftes bort före 16 års ålder.

Eller vad sägs om den här kommentaren från en domare i Kandahar:
"En kvinna är mans egendom från midjan och neråt".

Afghanistan...snälla, snälla låt mina elever stanna i Sverige. Skicka för Guds skull inte tillbaka dem till landet som Gud bara kommer till för att gråta.




Eftersom jag är så snäll...

Så bjussar jag på bra musik och bra film i ett och samma klipp!
 

Elton Johns "Tiny Dancer" i filmen Almost Famous.


What to wear?

En av mina älskade mostrar slår på stort till sommaren och gifter sig (äntligen!) men vad i hela friden ska JAG ha på mig? Om jag inte vore rädd för tullen hade jag klickat hem någon/några av de här från Forever21:

   

De två i mitten är väl egentligen mer till vardags men ändå för hemskt söta. Den längst till vänster kan man ju både klä upp och klä ned och den till höger är bara så himla fin!

Men...jag är ju för lat och rädd för att våga mig på en beställning från way over there så jag får kolla i Ume.

Må gott.


Jag -ett under av effektivitet!

Har nu pratat med a-kassan och skickat iväg ett mail till Ams kundtjänst.

Fick nämligen veta efter att ha pratat med en handläggare på a-kassan att det bästa för mig är INTE att direkt när mitt vikariat går ut i juni anmäla mig som arbetslös. Istället ska jag vänta till den 18 augusti för då har det gått 366 dagar sedan jag senast fick ersättning. Vilket i sin tur innebär att de räknar mig som "ny" och då kommer att avgöra min dagpenning utifrån det jag har arbetat och tjänat ihop det senaste året. Vilket då betyder att jag får en högre ersättning än de enorma 347kr/dag som jag har sen tidigare... Eftersom jag får ferielön från kommunen under sommaren då jag arbetat ett helt läsår som lärare så klarar jag mig utan ersättning under sommaren (plus att man inte kan få a-kassa när man har ferielön).

Enda smolket i bägare är om Ams skulle börja grina eftersom jag inte anmäler mig som arbetslös direkt när vikariatet går ut vilket jag nu mailat och frå¨gat kundtjänsten om (prövade faktiskt att ringa med 14 minuters väntetid kändes inte lockande).

Herregud vad jag får saker gjort idag!
Wallah!


P.s. jo jag vet att det här är ett jättetråkigt inlägg men om jag skriver ned det här så kommer jag ju ihåg det till senare och behöver inte ringa runt igen...

Jag tar tag i saker!

Känner mig nöjd med mig själv! Har precis sagt upp lägenheten till sista juli så om jag blir arbetslös är det hej då Vilhelmina och hej hej Umeå! Blir ju en månads onödig hyra men jag har fått löfte om att utifall att jag skulle få veta i juni att jag ändå får jobba kvar i höst så kan jag ta tillbaka uppsägningen.

Arbetslöshet känns inte lockande men en viss karl gör ju det så stan känns bra. Får hoppas på mycket springvickande och sånt så man kan halka in på ett jobb.

Nä, nu ska jag vara snäll och huslig och städa i den här gammlägenheten som jag befinner mig i. Sen ska jag ta en promenix bort till Expo och slösa bort lite tid.

Må gott.

Förr, nu och senare...

Påskhelgen spenderades från skärtorsdag till påskdagen i Krutsjön med strålande sol, pimpelfiske och kortspel i mängder. Även en del godis och påskmat slank ned. Sedan bar det av till Saxnäs där en hel hög av ungar (ok kanske inte så många men livliga var de i alla fall) busade runt. Massor med god mat och trevligt sällskap fanns det där också precis som i Krutsjön.

Numera huserar jag dock i Umeå vilket jag tänkt göra resten av veckan. Idag hann jag med att strosa på stan och ta en välförtjänt och mysig fika med en blivande bibliotekarie.

Nu väntar jag på Jörgen som ska fixa till sig lite (vilket ju kan ta lite tid) och sen ska vi hämta upp Maggie för en kvällsfika!

Senare i veckan ska vi på middag kanske inte bara en utan två gånger och är jag riktigt duktig ska jag ta itu med min "att göra" lista.

* Ringa/maila fack och a-kassa (om jag bir mellan arbeten i sommar är det lika bra att ta itag med det där nu).
* Ringa Vibo och kolla upp lite kring lägenheten. Säga upp eller inte säga upp är frågan...
* Plugga lite lite...
* Fundera på allt som borde fixas till på jobbet om jag måste sluta, många lösa trådar som borde knytas ihop.
* Lista ut en bra födelsedagspresent till karl min som blir gubbe nästa vecka.

Och sen finns det nog ännu mer som borde ordnas men just nu fokuserar jag på:




Påskplaner




 

Glad påsk!

Påskpresenten

Skåda in en sällsynt vacker och färgglad påsktupp!


Sol blev helt övertygad om att det var en riktig liten fågel som flugit in i lägenheten varpå hon genast försökte döda den...




Oroa er inte, jag hanna rädda den. Förstår ni nu varför jag måste gömma den i stugan? Stackarn skulle inte överleva en dag med Solan.


LOV!

Jag har LOV!

Så skönt......................................

Har varit en riktigt ansträngande jobbvecka så nu är det helt otroligt skönt med lov. Ikväll blir det till att städa och packa för imorgon bär det av till stugan. Ska nog koppla av med ett varmt, härligt bubbelbad också.

Påskhelgen innebär mat, fika, bokläsning, hej då till smink och hygien, mat, skoter, lite mera mat, spel och påskmästerskap i pimpelfiske.

Sen får man lov att duscha på måndag så man kan bege sig till stan!

Men just nu så ska jag slappa på soffan och se Top Chef!


Påskens boktips

Imorgon ska jag bege mig till biblioteket och försöka hitta åt lite härlig läsning för påskhelgen. Och eftersom jag själv känner mig lite osäker på vad jag ska läsa ger jag lite tips till er andra om ni är i samma sits som mig.


Avvägar av Tawni O´dell är en av mina absoluta favoritböcker. Den handlar om 19-årige Harley som står ensam som familjeförsörjare med tre små systrar efter att fadern har blivit skjuten till döds av deras mor. Här finns mörka familjehemligheter, våldsamma erfarenheter och psykologiska trauman bakom vad som har skett. Gradvis nystas det egentliga händelseförloppet upp både inför Harleys och läsarens ögon.

"En gång talade jag om för henne att jag inte var bra på någonting. Då strök hon över mina läppar, som var såriga efter att ha kysst henne, och sa att det krävdes begåvning för att överleva."


Carl Johan Vallgrens Den vidunderliga kärlekens historia är en av de bästa kärleksromaner jag har läst och jag förstår att den vann Augustpriset när den kom. Det är inte bara hans kärlek som är vidunderlig - utan också han själv, Hercule Barfuss. Alltsedan han föddes på ett glädjehus i Königsberg 1813 har han väckt människors fasa med sin vanställdhet. Han är också döv, och dvärg, men han har fått en sällsynt gåva - förmågan att läsa andras tankar. Den kommer att skänka honom ett våldsamt och märkligt öde, och farliga fiender...

Och vill ni ha något lättsammare kan ni läsa:
 
Terry Pratchett och Neil Gaimans Good omens för att få underhållande, ofta mitt-i-prick-betraktelser över människor inbakade i en handling som rör himmel, helvete, änglar, demoner och jordens eventuella undergång.

"It may help to understand human affairs to be clear that most of the great triumphs and tragedies of history are caused, not by people being fundamentally good or fundamentally bad, but by people being fundamentally people."

Må gott.

"Passa på att va glada nu för man vet aldrig när det blir roligt igen!"

Riktigt bra svenska filmer:

Den bästa sommaren.
Tillsammans.
Fucking Åmål.
Tjenare Kungen.
Smala Sussie.


Hm...märks det ett samband? Jo, filmer av Lukas Modysson och Ulf Malmros är helt enkelt bra svensk film.
Men ska erkänna att jag inte har sett Modyssons senare filmer. Vågar inte se Lilja 4ever för jag tror den är så hemsk och de andra har jag inte känt mig intresserad av. 

Här är lite best of Bästa sommaren från youtube:
 



Jaha.

Ingen friluftsdag blev det. Klockan 23 igår kväll fick man höra det så det blev vanlig skoldag idag. Nåja, vanlig och vanlig, vi såg film och sen hade vi lite, lite svenska.

Och idag fick jag en påskpresent! En väldigt färgglad tupp som en av elever gjort på träslöjden. Bild på den kommer kanske imorgon, måste få honom att signera den. Sen ska den nog få vara dekoration i stugan. Är ju alltid där på påsk så det blir som en rolig sak att ta fram då man är där. Då glömmer jag aldrig min lilla dansande burmes oavsett var han tar vägen sen i livet!

Har varit på traditionsenlig tisdagsmiddag i byn med vyn idag. Farmors köttbullar, Svennes enbärsdricka och krusbärsmarmeladfyllda muffins med grädde stod på menyn. Himlarns gott! Sen avhandlades ju diverse olika samtalsämnen där högt och lågt blandades hej vilt. Med tanke på mitt förra inlägg ska jag också nämna att jag är tacksam över att ha en familj där man faktiskt tar sig tid att PRATA med varandra och diskutera. Tror inte jag hade blivit hälften av den människa som jag är idag om inte min familj varit (och är) så underbar.

Nu längtar jag mest till stugan, lugnet, tystnaden, påskgodiset och deckarna jag ska läsa.

Följ min blogg med bloglovin

Tacksam.

Det finns mycket att vara tacksam över. Jag är tacksam över att vara född i Sverige. Jag är tacksam över min familj, pojkvän och alla underbara vänner. Tack för att jag är frisk, har människor runt omkring mig som bryr sig om mig och ställer upp när det behövs. Tack för min underbara farmor som lagar middag en gång i veckan till mig, systrarna och respektive, mina fantastiska farbröder och mina föräldrar som alltid finns där.

Jag är tacksam över att jag inte är ett afghanskt barn som tvingas bo i Roms kloaker utan någon vuxen till hjälp.
Jag är tacksam över att jag inte är så desperat i min flykt från mitt eget land att den enda utväg jag ser är att tända eld på mig själv.

Jag är tacksam över att få arbeta med så underbara människor som mina elever och deras familjer. Som trots så många olika umbäranden, livsöden och tragiska berättelser möter sina fröknar med ett stort leende varje dag och som modigt hanterar allt som ödet kan komma på att ställa i deras väg.


Lite av varje

Hallå hej!

Helgen bestod av trevligt sällskap, fika med ena syster yster och hennes Kalle-karl på stan, tacobjudning i lill-lägenheten, biobesök och kaffedrickande på söndagen.

Har nu alltså lite sent omsider sett Män som hatar kvinnor och den var riktigt bra. Synd bara att jag så tydligt kom ihåg saker från boken trots att det var länge sen jag läste den, och att jag blev pinknödig ca en timme in i filmen. Då var det ju bara över en timme kvar...

Nu har nedräkningen börjat på allvar inför påsklovet, två dagar kvar och sen ska jag få åka upp till lugnet i stugan. Mat, påskgodis, fiskemästerskapet och kinaschack, here I come!

Imorgon stundar friluftsdag med eleverna. Hoppas, hoppas att det inte töar och blir överjävligt blött för då blir det inte kul... Och massor med fisk vill vi ha!

Önska oss lycka till!

P.s. efter ett litet inhopp i en ordinarie, svensk klass är jag alldeles förundrad över hur väluppfostrade och artiga mina elever är. Tror jag ska gå i uppfostringskurs hos somaliska och irakiska familjer så mina framtida barn också lär sig hyfs.

Tjoho!

Superkul nyhet: Monki öppnar butik i Umeå!
Där finns det ju bland annat så fina, roliga (och billiga) t-shirtar samtsöta kjolar och klänningar.
Eller vad sägs om de här: (ja, Lotta, jag vet, du tycker säkert att de är fula...)

    
Och de här skorna...mumma!




Stolt!

Är vad man blir när man får veta andra lärares åsikter om ens elever.
"De är så trevliga." "Det är som en chockupplevelse, de är artiga, frågar och vill veta mer." När Kicki berättar att två av killarna går in i klassrummet och hälsar och skakar hand med vikarien blir man ju för himla glad.

Och stolt blir man också när man får höra att de klarar sitt första riktiga matteprov med sin svenska klass trots att de bara bott ett år i Sverige och var hur nervösa som helst!

♥ Mina elever.

Halleluja!

Sista fonetikuppgiften lämnades in i fredags och nu är det bara ett sista moment kvar på svenskakursen jag läser. Det sista momentet är dessutom ett sånt här läs och skrivmoment där man läser en bok/artikel och skriver ned lite tankar och funderingar kring det man läst. Det har jag gjort ungefär 100 000 gånger tidigare på universitet så det kan jag.

Inget mer:
skriv orden med IPA (fonetisk skrift).
vilka fonem innehåller ordet pannkaka.
vad är skillnaden i uttalet mellan det italienska ordet panna och det svenska ordet panna?
skriv med IPA orden bildrulle (vårdslös bilförare) och bildrulle (rulle med bilder) och markera accent och betoning.

Halleluja!

♥ 


RSS 2.0