Tätt intill dagarna

Senast lästa bok är Mustafa Cans Tätt intill dagarna. Jag läste den till ett seminrium i Sv2kursen som jag läser nu och blev väldigt positivt överraskad. Vilken otroligt vacker kärleksförklaring till en mor! Synd bara att den spädde på mitt redan sorgsna humör. Men ibland är det skönt att gråta rejält och rens tårkanalerna.

Mustafas mor Güllü föddes i den turkiska delen av Kurdistan i slutet på 30-talet och utvandrade till Sverige på 70-talet. Hon födde sju barn som dog och åtta som överlevde och dog på Skövde lasarett i januari 2005. Tätt intill dagarna är Cans försök att komma närmare sin mor och hennes levnadsöde. Och vilken fantastisk kvinna hon verkar ha varit!

Så här uttrycker sig Güllü när hon, efter att ha lärt sig skriva sitt namn efter tre mödosamma månader, möter på en stressad kvinna på banken:

Min son, kan du översätta följande för den här damen, som verkar kunna stressa upp självaste luften: Jag har aldrig satt min fot i en skola , jag har aldrig fått nöje och den fina äran att lära mig att skriva och läsa. Med tanke på hur svårt det är för en obildad och vuxen kvinna att lära sig äga sitt namn kan väl damen här inte kräva av mig att jag nu ska skriva ner min namnteckning på bara ett par sekunder - när det tagit mig tre mödosamma månader att lära mig den... Översätt, min son, översätt...

Vill du läsa en riktigt vacker och rörande bok i år. Läs den här.


Jag tipsar

När det gäller hudvård och skönhetsprodukter finns det en butik jag alltid återkommer till och det är The Bodyshop. Förutom att de har riktigt bra och prisvärda produkter har de också ett bra grundkoncept i bakgrunden. Till exempel testar de inte sina produkter på djur och de stödjer olika Community och Fair trade projects.

Här är några produkter som jag verkligen gillar:Finns inget härligare och somrigare än att smörja in sig med Coconut Body Butter när det är varmt och soligt ute. Ni vet, de där ynka tre månaderna (om vi har tur) som kallas sommar.

Allt i Strawberry-serien doftar fantastiskt!

De fyra ögonskuggorna är inte gratis men är riktigt bra, funkar till allt och räcker hur länge som helst!


Spara disk -ät tallriken

Nog för att jag HATAR att diska men på något sätt känns ätbara tallrikar lite ohygieniskt? Måste ha ett noggrant rengjort köksbord annars...

"Italienaren Tiziano Vicentini, 50, har kommit på ett sätt att spara tid och pengar i köket. Han har uppfunnit en tallrik som är ätbar. Den är gjord av en speciell sort bröddeg, som är extra tålig. Det gör att tallriken är tillräckligt mjuk för att kunna ätas – och tillräckligt hård för att kunna användas i microvågsugnen."

Källa: aftonbladet.se


Inte för alla pengar i världen...

skulle jag vilja göra samma sak som den här mannen:

I de här påsarna fasttejpade på kroppen förvarade mannen ormarna.

I strumporna(!) hade han 22 kungspytonormar. Innanför byxorna hade han tio små lådor med lika många geckoödlor i och i sitt bagage hade han en tarantelspindel! 

Huvva!

Nyss pratat

med syster yster och hon var väldigt trött men mådde bra. Allt hade gått som planerat!

*skönt*


En liten elektronisk blombukett till syster som hon inte vet att hon fått förrän hon kan kolla internet igen... :)

Älskar dig Lotta!

Idag...

håller jag tummarna för välrdens modigaste lillasyster Lotta och hoppas att allt går perfekt!


Vill se!

Filmer som kommer på bio de närmaste månaderna...


Flickan som lekte med elden

Luftslottet som sprängdes

Snabba cashDisneys En julsaga

Sherlock Holmes

Where the wild thing are (Till Vildingarnas land)Ni måste titta!

Hittade det här klippet på Underbara Claras blogg (väldigt fin blogg!) och kände att jag också måste lägga ut det. Ett perfekt bevis på att ickevåld fungerar!Före detta Ku Klux klanledaren Johnny Lee Clary berättar om hur en (svart!) man fick honom att gå från hat till tolerans. Ett fyra minuter långt klipp som helt enkelt är otroligt!

Ingen bio men väl en massa mat!

Igår blev det middag på Allstar med gott sällskap. Jag och syster yster tog sista måltiden på allvar och delade på två förrätter, hot chicken wings med selleri och god dipp samt vitlöksbröd med sås till. Sen fläskades det på med en 200gr biff och potatisgratäng och efter det hann jag smaka lite på Jörgens american panncakes med glass, grädde och sirap...

Men besvikelsen blev stor när vi kom till SF. Vi hade redan hunnit hämta ut våra tre biljetter till Flickan som lekte med elden men såklart var föreställningen inställd pga ett tekniskt fel. Så för andra helgen i rad blev det ingen bio. Men tre extra biobiljetter fick vi i alla fall som kompensation!

Vi lyckades dock ändå se en film fast hemmavid och vräka i oss en hel del godis på köpet.

En mycket trevlig kväll med härligt sällskap!


Helgens planer

Idag sätter jag mig på bussen till stan igen.
Imorgon bär det av en sväng till Lycksele.

Sen kommer det roliga!
Imorgon är det sista måltiden som gäller för syster yster Lotta så då ska jag, Jörgen, Jörgens stora mor, Lotta och Kalle bege oss ut på finrestaurang! Efter det är vi tre tappra som (sist av alla känns det som) ska gå och se på Flickan som lekte med elden.

Thank God it´s Friday!

Klänningsbekymmer

Ska ju på bröllop i mitten av november (Gud så himla kul, längtar efter något som bryter vardagen lite!) men precis som förra gången det vankades bröllop så vet jag icket vad jag ska ha på mig.

Får nog se till att styra upp det där nästa vecka när jag är i stan.

Annars kanske jag kommer att klicka hem den här raringen. 599:- känns lite väl dyrt men man får säkert något rabatterbjudande snart.


Hjärtevärmande

Det värmer faktiskt om hjärtat när en elev kommer och ber om förlåt för något som jag inte ens tog illa vid mig av.

Det ger mig hopp om allt!


Sds rasism visar sig gång på gång...

I ett tal under partiets landsdagar i helgen sade Kent Ekeroth, partiets internationelle sekreterare, bland annat att islam måste bekämpas och att koranen "hetsar till våld mot ickemuslimer". Han pekade även ut muslimska invandrare som ansvariga för att attackera svenskar, kvinnor, judar och homosexuella och refererar till bränderna i Rosengård.

"Islam är en ideologi vars mål är världsherravälde" sade Ekeroth sen.

Det låter oroväckande likt vad en viss mustaschprydd herre sa i Tyskland om judarna för sisådär 70 år sen...


Surprise, surprise...

Läser på svt.se om den debattartikel som SD:s partiledare Jimmie Åkesson fått publicerad. Föga förvånande är den full av rasistiska uttalanden och svepande generaliseringar som det inte finns belägg för.

Aftonbladets chefredaktör säger att anledningen till varför de publicerat Åkessons debattartikel är för att just visa upp deras främlingsfientlighet medan DN:s chefredaktör säger att de aldrig skulle ha publicerat den just för dess rasistiska innehåll. Flera av landets ledande jurister menar också att den gränsar till att vara hets mot folkgrupp.

Åkesson skriver bland annat att:

-Islam är det största utländska hotet mot Sverige sedan andra världskriget.

Vilket enligt min mening för det första är ett rent korkat uttalande utan verklighetsförankring. Uppenbarligen har Åkesson noll koll att det inom islam finns en mängd olika tolkningar och att på det sättet dra alla muslimer över en och samma kam säger en hel del om Åkesson och hans partivänners människosyn.

-Att det skulle finnas ett tiotal muslimska terrororganisationer i Sverige.

Det här ställer sig Säpo helt frågande till och menar att Åkesson inte har belägg för detta.

-Attt muslimer är överrepresenterade i statistisken bland våldtäktsmän.
 
BRÅ, Brottsförebyggande rådet säger att det inte finns något som styrker detta. Det finns INGEN vetenskaplig grund för det.


Helt klart är att Sverigedemokraterna på alla sätt och vis försöker få de till att de är ett parti för Sverige som värnar om svenska folket och samhället men vad folk verkar glömma är att partiet har en väldigt snävt sett att se på vad som kan räknas som svenskt och inte. Dessutom försöker de hävda att de inte är ett främlingsfientligt parti vilket blir absurt när de ständigt återkommer till invandring som ett av Sveriges största ”problem”.


Det stora problemet med SD är att de så ofta använder sig av det som de kallar för ”fakta”, statistisk och undersökningar men att de alltid förvränger dessa och gör egna tolkningar av de material som de hänvisar till. Det gör att det för en oinsatt person blir svårt att förstå vad som faktiskt är sant eller inte och granskar man inte det de säger kritiskt blir det ibland svårt att se att det faktiskt är ett rasistiskt part.


Men det är klart, när partiledaren säger att islam är det största hotet mot Sverige sedan andra världskriget är det ju inte så svårt att se att deras politik är rasistisk...


True Blood-fan?

I så fall kan du ju spana in HBO:s True Bloodshop.

Eller vad sägs om smycken, muggar, flasköppnare, kläder och allt annat man skulle kunna tänkas vilja lägga beslag på?

Real blood is for suckers...


Sookie Stackhouse

Gillar ni True Blood ska ni kanske kolla in böckerna som serien är baserad på:

Charlaine Harris böcker om Sookie Stackhouse. Första boken heter Dead until Dark.


Har en jämarns tur ibland!

Sitter och slöar på bussen. Inser att det regnar som tusan och muttrar för mig själv över att måsta släpa väskorna uppför berget till lägenheten.

Hoppar av bussen vid Statoil och ska precis promenixa iväg när jag hör en välbekant röst. Frälsaren i nöden blev Lars som snabbt erbjöd mig skjuts ända fram till dörren! Hallelulja!

Tur att fler personer än jag är virriga ibland för hade inte Lars mor glömt att lämna kvar sina bilnycklar hade han inte behövt få tillbaka dem av busschauffören och jag hade varit blöt om fötterna!

Tack Lars! ♥ 

Förresten Mia, Jörgen förstod inte vem Lars var förrän jag sa: Ja, men Lars & Mia du vet...!

Kortis

Avslutade ett moment igår. Idag kl 9 drar språktypologi igång. Ja, det är nog lika svårt och trist som det låter...

Ons- Umeå

Tors- Luleå

Fre- Luleå>Piteå

Lör- Piteå > Umeå

Sön- Umeå > Vilhelmina

"Far och flyg och ränn..."


Mammas nya kille -Thunder

Jag vill också kunna Virvelvinds-slakta med multipla långsvärd i katapultbåge med keltiska stridsrop!


Vojne, vojne...

Vad ska man tro om ett land som har en sån pajas som Silvio Berlusconi som premiärminister?

Eller vad sägs om de här citaten:

"Av kärlek till Italien måste jag rädda det från Vänstern."

"Vi skulle behöva lika många poliser som vackra flickor i Italien och det tror jag aldrig vi uppnår." Berlusconi om problemen att stoppa våldtäkter. Vilket också kommer ifrån en karl som inte är främmande för att köpa sex av väldigt unga tjejer...

"Se det som en campinghelg."
Hans råd till de tusentals italienare som blev hemlösa efter en jordbävning.

Som sagt, vojne, vojne.


No, no, no, NO!

"Nu har även Vilhelmina drabbats hårt av svininfluensan.

Vårdcentralen har fått in en mängd sjukdomsfall bara under helgen. Man vill inte säga exakt hur många men att det kommer att drabba bygden hårt är ett faktum, enligt Karin Kopparmalms, verksamhetschef på vårdcentralen i Vilhelmina."

Källa: www.svt.se

JAG HAR INTE TID ATT BLI SJUK!

Jag är helt övertygad om att svininfluensans risker har överdrivits något djuriskt av media och jag tror inte den är värre än en vanlig förkylning/influensa om man inte tillhör en riskgrupp men JAG HAR INTE TID ATT BLI SJUK!

Blir jag sjuk den här veckan så kanske det är värsta möjliga tillfälle... Men imorgon ska jag ju vara i Åsele och på tisdag och onsdag ska jag sprita in hela mig när jag är på skolan... Jag måste på universitetet i veckan!


Blue and alone

Nu har Jörgen åkt och jag gruvar. Gruvar inför att plocka upp pluggböckerna och göra lite nytta innan man får krypa till kojs. Så grymt trist att säga hej då varje söndag!

Matchen igår kändes aldrig riktigt spännande och jag varvade mellan att kolla på den och dans-vm. Slutade ju såklart med att vi förlorade. Men tusan va kul det ser ut när de dansar, vill också blir riktigt bra på nåt sånt!

Hm...undrar vad jag ska hitta på nu för att komma undan pluggandet...? Kolla vad ellos.se har att erbjuda kanske?

Laddar inför Sverige-Danmark

Håller tummarna nu för att vi VINNER!

Laddar med ostkrokar och vin.

Peppar mig själv med Monty Python.

Mamma, visst kommer du ihåg?
Hahahahaha, jag tror jag dör!

Har inte sett den här filmen men kommer väl ihåg tv-serien som gick.-What weighs six ounces and sits in a tree and is very dangerous?
- A sparrow with a machinegun.


Så många beslut så svårt att veta...

Alla de här bollarna som ska jongleras och hållas i luften känns lite tröttsamt ibland.

Nästa vecka är fullsmockad.

* Arbetsplatsombudsutbildning i Åsele på måndag.
* Jobb och sen möte med referensgruppen för Världen i Västerbotten på tisdag.
* Jobb och sen möte med ny elev på onsdag.
* Universitet i Luleå på tors- och fredag.

Utöver det så grubblar jag över hur jag ska göra med annat i mitt liv.

* Kommer jag att jobba kvar på skolan eller inte efter december?
* Ska jag ordna en ny lägenhet eller inte i Vma?
* Kommer jag någonsin att hitta ett jobb i Umeå?
* När ska jag ta mig i kragen och hitta en bil samt när och var ska jag i så fall köpa den?
* Ska jag, borde jag, hur gör jag, när gör jag?

Plus att man får dåligt samvete och känner det som att man gnäller över lyxproblem vilket man ju faktiskt gör. Särskilt när man ställer det i jämförelse med vad så många andra i omgivningen har att tänka på och hantera.

Usch, är faktiskt lite less på mig själv just nu. Jobbar på att hitta mitt happyplace!

Ny bollhall?

Jag har egentligen inte tagit ställning i frågan till om Vilhemina behöver en ny sporthall eller en rejäl uppfräschning av den gamla eller om det helt enkelt inte finns pengar till någon renovering men...visst blir man fundersam när man ser den här filmen:Det ser ut lite grann som man tänker sig att det ser ut i någon gammal Sovjetstad...
Där ska alltså elever duscha och byta om och lärare lyckas arbeta. Finns någon en eller annan fuktskada och lite mögel där.

Tycker faktiskt lite synd om eleverna och mina kollegor.

Snabbt var det gjort!

Nu är jag alltså arbetsplatsombud för Lärarförbundet på Hembergsskolan.
Vilket innebär att om någon har några fackliga frågor så ska jag kunna besvara dessa. *hjälp*
Jag satsar på att delegera och vidarbefodra frågorna för nu...men för eller senare lär jag ju måsta sätta in mig i allt!
Invandring lönar sig!

Mohahahaha! Så skönt när det kommer rapporter som faktiskt motsäger alla de olyckskorpar som tycker att invandring är så hemskt och kostar så mycket pengar.

En ny rapport från FN-organet UNDP visar att invandring och migration är lönsamt för nästan alla och inte alls innebär att exempelvis lokalbefolkningen förlorar arbeten.

Läs krönikan om rapporten här!

Jag -en plugghäst?

Försöker motivera mig till pluggandet men just nu går det lite trögt. Läsa, läsa, läsa, skriva, skriva, skriva, köra upp till Luleå och tillbaka, läsa, läsa, skriva...

Känns ibland som att jag har lite för många bollar i luften.

* Heltidsarbete
* Halvtidsstudier
* Suppleang i Lärarförbundet = olika kurser och styrelsemöten då och då
* Ev. arbetsplatsombud för Läraförbundet på skolan

Sen ska jag ju hinna med det roliga i mitt liv också. Jörgen, vänner, familj, träning, etc.

Skulle verkligen vilja känna ro nog för att mysa ner mig i soffan med en kopp te och en skönlitterär bok. En lättläst men spännande deckare till exempel...

Vad gör man om man får fula barn?

Eftersom flera i släkten roat sig med sidan makemebabies.com så tänkte jag försöka mig på det. Men det blev ju hiskeligt fula barn! Ja, det är nog fel och förkastligt att säga att barn är fula men de var då i alla fall inte vackra... Och datasimulerade bilder kan ju knappast ta illa upp.

Nej, jag väljer att bortse från de där bilderna och hålla fast vid tanken att om/när den dagen kommer och jag och Jörgen får oss ett barn så kommer det att vara det vackraste i världen!

Inte som de där trollungarna jag fick en förvarning om....


Klungan!

Jag och Jörgen bänkade oss på Idun, Folkets Hus, igårkväll och fick oss två välbehövda timmar av skratt. Jag tyckte nog att det var snäppet roligare och bättre än Jörgen men båda två fick oss en massa garv.

Superkul tyckte jag att det var! Och ett gott skratt förlänger ju livet...


Hahahahaha....suck...

Ja, så går det när man inte kollar mailen innan man börjar svära åt kopieringsmaskinen.

Har stått på kö för en bok på UB som jag behöver till svenskkursen. Men eftersom det var flera före mig i kön och jag behöver läsa iaf en artikel ur boken till imorgon så sprang jag ju upp till Universitetet imorse för att kopiera.

Nu när jag kollar min mail så ser jag att boken kommit in och jag kan hämta ut den.

Alltid lika kul när man inser att man stressat i onödan. Kanske en lärpenning om att jag inte ska stressa så mycket...


Stan igen.

Sitter på bibblan och slösa bort tid. Men har iaf gjort både nyttiga och roliga saker idag. Har hunit med ett besök i Röda Rummet på UB vilket var år och dagar sen, svurit över en kopiator och sen träffat mysiga Maggie för en lunchdate.

GUD VAD JAG LÄNGTAR TILLBAKA TILL STAN!

Jörgen, tjäna lite mer pengar så blir jag lätt lyxhustru.
Eller näe, skulle nog vara en jätteuttråkad och gnällig hemmafru...

Nu ska jag bara slösa bort lite mer tid och sen promenera hem till lägenheten och läsa det jag till slut lyckades kopiera idag.

Luleå imorgon sen Umeå för resten av helgen. Blir nog inte mycket bloggande förrän nästa vecka.


RSS 2.0