Olofsforsbruk och Älgens Hus

Under första arbetsveckan fick vi lärare lyssna till en väldigt bra föreläsning av Inger Olsson som handlade om invandring, integration och mångfald. Den hölls i Olofsforsbruk och himlarns så fint det var där. Det var en riktig kanondag, bra föreläsning, god mat och strålande sol.Den här veckan har vi också varit på utflykt med Sfin. Vi valde att åka till Älgens Hus. Där fick vi se ett bildspel, en guidad tur i det lilla museet och sen var det dags att hälsa på både älgkalvar och älgtjuren Charlie. Riktigt intressant faktiskt och jag ska erkänna att jag var lite rädd när vi gick in till Charlie. Han var så jämarns stor!Mitt jobb är verkligen kul för det mesta!

 

Tv4 stoppar SD:s reklamfilm


Och tack och lov för det!

Har inte sett hela filmen men läst om den i den här artikeln på Aftonbladet.se och ja, man upphör ju aldrig att förvånas över de där "demokraterna".

I filmen kan man se en gammal kvinna som går med rollator. Sedan blir hon ikapp och omsprungen av en grupp slöjbeklädda kvinnor samtidigt som pengar räknas ned och en speakerröst säger:
- ”Den 19:e september kan du välja invandringsbroms istället för pensionsbroms."

Tv4´s vd säger därför att man inte kommer att visa filmen då de menar att den strider mot demokratiparagrafen i radio- och tvlagen samt yttrandefrihetsgrundlagens förbud om hets mot folkgrupp.

SD är inte ett parti som "bara" står för att de vill begränsa invandringen. Det är ett parti som kategoriserar och värderar människor olika utifrån etnicitet, kultur, religion, sexuell läggning etc etc. De tycker helt enkelt att det är skillnad på folk och folk och vissa är helt enkelt inte lika mycket värda som andra...


Skruttibangbangbilen och världens underbaraste farmor

I veckan var Skodan in till verkstan igen... Vad som började med ett hjullagersbyte slutade med det plus ett katalysatorbyte vilket ledde till en nätt summa kring 4.400kr. Tilläggas kan ju göras att bilskatten på 1.700kr dessutom valde att droppa in den här månaden.

Och eftersom jag bara jobbar 75% och dessutom varit arbetslös till den 15/8 och därmed bara jobbat halva augusti var ju inte månadslönen enorm...

Men nu går Skodan som ett spjut igen!

Och världens underbaraste farmor då? Jo, hon skickade ett bidrag till bilskrället som jag faktiskt nästan skäms lite över att ta emot... Hon är allt bra fantastiskt min farmor Hilma! Tur jag ska hem nästa helg så jag får tacka henne ordentligt!

Ta ställning mot SD!

Valår 2010

En av de viktigaste frågorna enligt mig, förutom att rösta fram ett regeringskifte, är att SD inte hamnar i riksdagen. Överhuvudtaget tycker jag inte att SD hör hemma i svensk politik.

Om man läser SD:s partiprogram, ser vad deras förtroendevalda säger och tycker om invandring/invandrare och andra frågor så inser man ganska fort att de för det första inte har någon koll på vad de pratar om och för det andra låter sina fördomar och främlingsfientlighet helt och hållet styra.

Jag har skrivit flera inlägg om SD och deras politik och jag tycker att det är skrämmande att det faktiskt finns en realistisk risk att partiet röstas in i riksdagen. Så här kommer några anledningar att INTE rösta på SD.

* SD:s pressekreterare Kenneth Ekeroth menar att man inte kan tala om islamofobi då rädslan för islam är befogad i samband med att partiet bjuder in en känd, amerikansk, islamofob som menar att det finns en muslimsk lobby med mål att ta över och förstöra västvärlden. Tankegångar som ju känns igen men tidigare tillämpades på en annan religion... Kommer ni ihåg vad det ledde till?

* SD motsätter sig äktenskap mellan homosexuella, vill ta bort rätten för homosexuella par att adoptera samt lesbiskas rätt till insemination. Samtidigt som de försöker säga att det inte innebär att de motsätter sig eller nedvärderar dessa gruppers sätt att leva. Nej, man kan väl inte tolka det som att SD motsätter sig eller nedvärderar hbt-personers läggning eller levnadsval, absolut inte. SD menar nog bara att homosexuella eller bisexuella helt enkelt inte älskar varandra lika mycket som heterosexuella och ja, de är väl helt enkelt inte lika lämpade som föräldrar. Eller.....?

* Riksdagskandidaten Margareta Sandstedt, en av SD:s talespersoner i familjefrågor, anklagar på sin hemsida feminister för att ha åstadkommit ”den mest omfattande slakten på varaktiga och sunda relationer”. Hon tillägger: ”Ändå får jämlikhetsivrarna inte nog av sin själsliga massaker. De är berusade av blod”. Jo, men visst låter det som en person vi vill se i riksdagen...

* I kyrkovalet 2009 representerades SD i Sthlm, Ggb och Malmö av tre personer med bakgrund i nazistiska organisationer. När Jimmie Åkesson frågades ut om detta, eftersom han sagt att ingen med sådan bakgrund eller sympatier kan representera SD sa han att: att han har svårt att politiskt definiera Nordiska rikspartiet och Nationaldemokraterna. Vidare sade han att de tre personerna i kyrkovalet, och deras människosyn, har bedömts vara trovärdiga partiföreträdare. Det är väl trevligt? Låter ju som hyvens folk det där.

* Här är en länk till Kalibers granskning av SD och några partigrupper ibland annat Stockholm. Om man lyssnar på det är det svårt att hävda att partiet inte är rasistiskt... Eller vad sägs om den här kommentaren från ett möte i Stockholm: – Vet ni vad? En kamphund kan man aldrig ta med sig i sängen som en pudel, det går aldrig, det ligger i blodet. Visste ni att en immigrant eller invandrare som kommer till Sverige från sådana länder som Afghanstan och Afrika, ibland kommer med upp till 2 000 alla möjliga sorter av parasiter i sin kropp. Kan ni tänka er? Våra hundar har inte så många. Hundar stitter i karantän, men de kommer direkt fram, i våra bostäder.

I grund och botten måste man nog fundera över och bestämma sig hur man ser på människor. Är vi alla lika värda? Står jag för människors lika värde och grundläggande rättigheter och skyldigheter? I så fall ska jag nog inte rösta på Sverigedemokraterna...


Med huvudet fullt av spån...

Loggade in på bloggen och hade tänkt ut vad det nu var jag skulle skriva. Surfade på lite andra bloggar och fejjan samtidigt och nu är inlägget helt borta ur skallen. Vad tusan skulle jag skriva egentligen?

Det måste ju har varit otroligt viktigt i alla fall!

Kom dock på något annat att berätta. Igår blev jag faktiskt uppringd av en rektor från en Umeåskola som undrade om jag fortfarande var intresserad av ett jobb jag sökte tidigare under sommaren! Självklart sa jag, i samma mening som jag var tvungen att säga att timingen inte var den bästa...

Har ju redan påbörjat vikariatet i Bjurholm och tror ju inte att rektorn skulle varit fullt lika positivt inställd om jag dykt upp höggravid på skolan.
- Hejsan hoppsan, ja, jag kan börja när uppsägningstiden i Bjurholm gått ut och ungefär fyra veckor fram, sen ska jag ta föräldraledigt! Näe, skulle inte tro det...

Har sökt två jobb i sommar vilket båda lett till STORA jobbchanser men som sagt, timingen har inte direkt funkat. Men jag känner mig väldigt nöjd med mig själv och tänker att det ser positivt ut inför framtiden. Förhoppningsvis kan jag fixa ett vikariat eller en anställning när jag varit föräldraledig ett  tag! Är så glad att jag investerat i mig själv och läst in svenska som andraspråk samtidigt som jag arbetet, det lär nog vara det ämnet som kan ge mig en chans till jobb i eller närmare stan!

Tack!

Första dagen med elever idag och nog är det för himla härligt att jobba med sfi ibland! Idag fick jag mig både ett armband från Thailand och tre röda rosor av ett litauiskt par. Känns väldigt kul att vara lärare en sån gång!Som jag sagt förrut: smörande funkar alltid! Hahahaha!

Vecka 30

Nu går jag in i vecka 30. Har alltså gått 29 fulla veckor och det känns fortfarande högst overkligt att det ska komma en liten en om mindre än tre månader... Jag har också svårt att förstå att jag faktiskt varit gravid i över ett halvår. Jag tror att det bland annat kanske beror på att jag har mått så bra. Inga kräkningar, rätt lite illamående överlag, lite trötthet men inte överdrivet mycket, inga foglossningskänningar etc etc. Jag mår egentligen fortfarande prima!

Bebisen: Barnet växer och växer. Nu börjar proportionerna likna ett nyfött barn. Hjärnan växer och veckar ihop sig mer och mer. Nu är det trångt därinne, men barnet kan fortfarande slå kullerbyttor och röra sig ganska fritt. Källa: Vårdguiden Sthlms läns landsting

Mamman: Nu har tre fjärdedelar gått av din graviditet, bara tio veckor kvar. Det kan vara bra att fundera lite över hur det kommer att bli när barnet kommit ut. Passa på att göra sånt som du gissar att du inte hinner sedan. Gå på bio, fika med en kompis, gå till tandläkaren eller frisören. Barnets tyngd kan göra det svårt att hålla balansen. Försök tänka på hållningen så att du inte får belastningsskador. Försök att äta allsidig och nyttig mat, det påverkar mer än du tror och du kan må mycket bättre.
Källa: Vårdguiden Sthlms läns landsting

Jag: Har lite svårt att sova på nätterna. Knyttet är himla aktivt en stund när man lägger sig i sängen så då är det svårt att somna. Sen drömmer jag väldigt mysko och ofta skrämmande drömmar, vaknar minst en gång per natt för toabesök och nu har senadragen börjat komma. Gör något så grymt ont att vakna av krampen i vaderna! Får försöka jobba på det där med att äta nyttigt. Särskilt nu när jobbet dragit igång. Det är lätt att tänka att en chokladkaka mättar fort och enkelt istället för att vettigt mellanmål så jag måste komma ihåg att planera mat och mellanmål bättre! Kilona tickar på i skrämmande fart trots mina satsningar på långa promenader... Samtidigt är jag såklart overkligt glad över vad som komma skall och hur än allt slutar så kommer det att vara värt det!

 

(Övre bilden kommer från babycenter.se och nedre från vårdguiden.)

Hallelulja!

Vi har blivit med bil igen!En VW Passat 1,8turbo kombi från 2004.
Har gått ca 9.700 mil, dragkrok, motor och kupévärmare, etc etc.

Så skönt! Nu längtar jag bara tills min allra underbaraste älskling kommer hem lugnt och säkert ikväll!


Svårt att fokusera

Känner mig rastlös och orolig.

Verkar vara svårt att få tag på något bra nere i Sthlm. Och vi behöver verkligen en ny, vettig bil. Skodan krånglar igen och nu verkar det vara ett hjullager som måste bytas (ser pengarna flyga iväg) och eftersom både jag och Jörgen pendlar till jobbet behöver vi två, fungerande bilar. Inte en som strular...

Är både glad men ändå inte över att jag inte följde med. Hade bara varit ivägen och inte till någon nytta i bil-letandet men skulle ändå velat vara där för Jörgens skull.

Worst case scenario så blir det för honom att ta flyget eller bussen hem utan bil. Då får vi hoppas på att det dyker upp något köpbart så snart som möjligt i Västerbotten!

Satans bilhelvete!


Filmerna

Har nu sett alla tre filmerna och här kommer ett utlåtande om vardera.Precious var ungefär som jag förväntat mig. Trots att jag visste om allt fruktansvärda som filmen handlade om blev jag ändå fruktansvärt illa berörd. Mådde så dåligt att jag kände att jag behövde "stänga av" känslorna för att klara av att se filmen. Några tårar kom det såklart i slutet. Sevärd men ändå väldigt jobbig. Ångrar nästan mitt val av film...Vägen var lite för lång. Sen hade syster Lotta skrämt upp mig över att den skulle vara så otäck så jag satt mest på helspänn och var lite rädd hela tiden. Men den var inte så hemsk ändå. Värst var ju så klart kannibalismen, hujeda mig så läskigt! Men håller med syster Anna-Sara också. Det kändes som att det fanns en del "logiska" luckor i storyn. Inga levande djur överhuvudtaget men vips så fanns det visst en hund? Nja, tycker inte att den förtjänar den strålande kritik den fått och tror att boken är bättre...Fish tank var för lååång. Och förutsägbar! Mot slutet spolade jag för att jag kände mig lite less, ville ju ändå veta vad som skulle hända till sist men mycket hade man redan räknat ut. Klart han var en slemmis, klart dansuttagningen rörde strippning etc etc...

Det värsta med filmerna var nästan att Jörgen skulle haft rätt om dem! Jag är ändå nöjd över att ha hunnit se dem men glad över att jag inte gjorde det med Jörgen för då skulle han ha klagat så mycket. Precious var iaf bäst av filmerna!

Snart helg!

Sitter på jobbet trots att jag ju bara ska göra fyradagarsveckor numera. Men trots att jag har fullt upp och åkte ut hit för att jag inte hade ro i kroppen att vara hemma har jag jättesvårt att fokusera på jobbet. Känns som i hela kroppen att den och hjärnan vet att "jag skulle ju vara ledig idag".

Lite nytta har jag iaf gjort och har iaf en del planer inför nästa veckas lektioner. Phu!

Annars funderar jag mest på vad jag ska roa mig med för filmer i helgen nu när jag blir gräsänka. Vet att jag åtminstone tänker satsa på de här:Tänk att helt själv få välja film! Inte stå och debattera med Jörgen i tid och evinnerlighet och ändå inte komma överens!

Ska sats hårt på mig själv i helgen!

Gräsänka i helgen...

Jörgen satsar hårt på bilköp i helgen och har bokat en enkelbiljett till huvudstaden. Jag hoppas innerligt att det går bra för honom och att han kommer hem med en bil som han (vi) kan känna oss nöjda med. Jag hade kunnat följa med men...det känns stressigt med tanke på jobbet, kostsamt vilket jag egentligen inte heller har råd med, som att jag mest kommer att vara i vägen med tanke på hur lite jag kan om bilar, och så vidare och så vidare.

Istället satsar jag hårt på min helg som gräsänka. Ska ladda upp med en massa filmer, gott att äta och en bra bok och verkligen vila i helgen.

Ska bli hur skönt som helst!

Saker börjar också klarna än mer på jobbet vilket känns väldigt bra. Imorgon skulle jag egentligen ha varit ledig men då saker dragit ut så mycket på tiden känner jag mig inte alls förberedd inför lektioner nästa vecka så därför blir det att åka ut och jobba till klockan två i alla fall. Men det är det värt om jag får känna lugn och ro i helgen!

Så...trött...!

Tredje jobbdagen efter semestern och det känns kan jag lova. Galet trött efter jobbet men idag kunde jag inte ens somna och ta en powernap efter maten. Istället har jag bara vridit och vänt mig och haft tusen jobbtankar i huvudet.

Saker börjar dock ordna till sig något så när på jobbet och jag börjar ha lite mer koll på vad jag ska syssla med de kommande tio veckorna.

Mycket känns dock väldigt positivt och jag tror att det hela beror på att jag lyckats få ett schema där jag har en dag ledig i veckan på mitt 75% vikariat. Jag börjar veckan med tre proppfulla dagar, är ledig torsdagarna och sen har jag en väldigt lugn fredag och får sluta halv tre! Mitt nya schema gör också att möjligheten att samåka blir större och bättre, istället för att alltid köra minst två, ofta tre dagar i veckan kommer jag nu bara att behöva köra 1 dag per vecka!  

Och det som känns mest mysko av allt... Om nu allt går som man hoppas och vill så är det bara 10 arbetsveckor kvar för mig. 40 arbetsdagar och sen ska jag vara hemma! Jättelänge! Med en alldeles egen liten bebis (ja, Jörgens är det väl också men ändå!)!


Grönt är skönt!

Nu när vi (i stort sett) vet att vi får en större lägenhet så knyttet för eller senare kan få ett eget rum så börjar man ju fundera rätt mycket på hur det ska se ut...

Vi vet ju inte vem knyttet är än och jag är inte heller så överdrivet förtjust i alla superstereotypa, könsrollsfasta färger, mönster etc när det gäller kläder, inredning och leksaker för barn så det känns inte helt lätt med inredningen... Mycket är antingen blått och bilar eller knallrosa och blommor eller prinsesskronor men...njae. Någon typisk inredningsstil har jag/vi inte heller så det blir inte något "retro-rum" med sjuttitalsvibbar eller liknande heller.

Men grönt känns som en mer neutral men ändå pigg och fräsch färg att börja utgå ifrån och sen komplettera med det man sen tycker passar. Därför tänker jag mig lite sånt här som man sen kan skoja till.Sen vet jag att jag vill ha pelarbordet och sittbänken, som en av mina underbara farbröder har gjort till mig, i bebisens rum. Bänken ska få sig några kuddar eller en lång dyna så den blir lite mjukare och pelarbordet ska nog få prydas av duken mor virkat och min coola draklampa. Spjälsängen på bilden har vi redan då vi fått den av en av Jörgens systrar men vi ska måla den vit. Någon form av byrå eller garderob för extra förvaring kommer också att behövas för jag tror inte det fanns så många garderober i lägenheten.

Känner redan hur det rycker i shoppingnerven vid tanken på knyttets ankomst och den nya lägenheten!

Nytt home sweet home!

När jag flyttade ihop med Jörgen i november -09 svor jag och klämde ur mig något om att inte flytta igen på en himlarns lång tid men det var ju innan man visste att vi skulle bli fler än två och en liten katt...

Ju längre graviditeten går desto mer stressad har jag varit över att jag skulle vilja byta till något större. Självklart funkar 53kvm även med en liten bebis men två trappor upp, tvättstuga i källaren, ingen plats för barnvagnen i trapphuset och knappt i lägenheten samt inte en enda ledig garderobshylla känns helt enkelt inte så kul. Och jag både hoppas och tror på en hel del besök från Vilhelmina och Luleå och då skulle det inte vara helt fel med mer utrymme! 

I flera månader har vi letat efter något att köpa men efter att bara ha varit med på två budgivningar och sett att utbudet under sommarmånaderna varit enormt knapert har vi samtidigt också letat efter en hyresrätt som skulle kunna funka. Och tro det eller ej! Vi har hittat en lägenhet som vi ska byta oss till! Inga dubbla hyror, ingen längre väntant på inflyttning och framförallt en ny och större lägenhet!

Papprena är underskrivna och inskickade så nu beror inflyttningsdatum på Lerstenen och Bostadens handläggningstider. Antingen blir det om redan två veckor eller så dröjer det till månadsskiftet sept/okt men vilket som funkar för oss! 

Vart ska vi ta vägen då? Ja, hela cirka 100 meter bort! Vi blir Öbackabor med Statoil som närmaste granne. En 4a (!) på bottenvåningen med uteplats och klädkammare, badrum med badkar och allt ihop är ca 82 kvm!

Jag är så grymt jäkla nöjd!

(Även om jag med mitt försiktiga jag inte riktigt tror på det förrän vi väl flyttat in...)

Dexter & Californication

Vi lade in en beställning hos cdon.se för några veckor sen och nu har vi slukat säsong 3 av Dexter (världens charmigaste seriemördare) och säsong 1 & 2 av Californication där författaren Hank Moody ägnar dagar och nätter åt osunt leverne med glimten i ögat.

Jag vill ha mer!

Tills dess att fler säsonger kan köpas in så tröstar jag mig med att lyssna på soundtracket till Californication på Spotify.

 

Fix och trix

Imorgon ska det hållas kräftskiva Öst på Stan och jag fixar och trixar på. Då iaf lillasyrran har lite svårt för kräftor (hon menar att hon inte tål dem) så tänkte jag fixa lite goda tillbehör också!

Så nu ska det göras en lökpaj, en västerbottenpaj och imorgon gör jag tabbouleh (en grönsallad med bulgur i) och ingefärsdipp!

Det ska faktiskt erkännas att jag tycker att det är rätt kul att pröva på lite olika sorters mat och jag letar mer än gärna efter nya recept när det vankas kalas!

P.s. tummarna hålls fortfarande och det ser väldigt positivt ut... ;)


 


Håll tummarna!

Hoppas väldigt, väldigt mycket på en sak just nu. Torde veta besked innan helgen är över...

Håll tummarna, det gör jag!


Sommarläsning

Har förstås läst lite fler deckare och sånt under sommarveckorna.

Bland annat den här:Det blödande hjärtat av Andrew Taylor som vann pris 2009 för bästa översatta deckare av Svenska Deckarakademin.

"Året är 1934 då lady Lydia Langstone flyttar till det nedgångna Bleeding Heart Square i London på flykt undan sin våldsamma man. Hon har ingen annanstans att vända sig än till sin far som hon knappt känner, kapten Ingleby-Lewis, som bor på ett sjaskigt lägenhetshotell på nummer sju. Nu ska hon bygga sin egen tillvaro som oberoende arbetande kvinna.

Men vad Lydia inte vet är att Bleeding Heart Square är fullt av mörka gåtor. Vad hände med miss Penhow, den ensamstående medelålders kvinnan som äger huset och som försvann för fyra år sedan? Varför står en mystisk civilklädd polis och bevakar området? Vad är det som gör journalisten Rory Wentwood så angelägen om att få kontakt med Miss Penhow? Och varför får Joseph Serridge, den som sist såg miss Penhow i livet, paket med ruttnande hjärtan skickade till sig?"

En riktigt bra bok helt enkelt (om man gillar deckare såklart).


Linus på linjen

Allt såg fint ut!

Bra blodtryck, blodvärden, magen/livmodern växte som den skulle och jag följde linjen som Linus enligt barnmorskan. Allt det viktiga såg med andra ord bra ut.

Det oviktiga men som har med vikten att göra var väl dock att jag egentligen redan har gått upp de kilon man kan räkna med vid en graviditet (kring 12 kilo plus minus några). Så allt som kommer härefter är sånt som jag går upp i mig själv och inte något som graviditeten står för. Ja, egentligen är det ju inte så, knyttet fortsätter ju att växa hela tiden så kilona kommer ju från graviditeten, det är väl snarare så att jag kontinuerligt gått upp lite mer än vad som kanske är tänkt.

Det hela är egentligen väldigt märkligt. Jag har alltid trott att jag inte är så brydd vid vikten men nu när jag går upp inser jag att jag är mycket mer brydd än vad jag har trott. Det är ju en sak att gå upp men en helt annan att sen gå ned...

Nej. Det gäller nog att helt enkelt tänka om lite och inse vad som är viktigt. Istället för att tänka att "det är helt ok att gå upp hur mycket som helst och äta vad som helst nu, jag ska ju ändå bli tjock" och sen ändå må dåligt över det är det nog bättre för mig att känna att jag äter nyttigt och bra för både mig och knyttet. Då blir det nog lättare att fokusera på allt som ser bra ut istället för några kilon på vågen!

Ang RhD och immuniseringen så vet jag inte så mycket mer om det än. Annat än att blodprovet är ivägskickat, det är EXTREMT ovanligt med immunisering vid första graviditeten (och överhuvudtaget) och att det nog egentligen inte lär hända något mer kring det här förrän kanske efter förlossningen. Skulle det efter den visa sig att knyttet är positivt får jag den där sprutan och sen är det inte så mycket mer med det!

Summa kardemumma:

Allt såg fint ut! 

RhD-negativ

Eftersom jag tydligen är RhD-negativ (vilket bara cirka 15% av befolkningen är) så finns det en ytterst liten risk att jag börjar utveckla antikroppar mot bebisens/ bebisens blod. Om Jörgen är RhD-positiv (vilket är troligt men vi vet inte) så är chansen större att barnet är positivt än negativt. Det här med antikropparna kallas Rh-immunisering men är ytterst ovanligt första graviditeten.

Det verkar vara och finnas lite olika rutiner mellan landstingen om hur man kontrollerar det hela och det kom nya rutiner för 2009 så jag är inte helt hundra på vad som egentligen ska kollas och göras imorgon hos barnmorskan. Men jag vet iaf att risken för immunisering är störst vid förlossningen (då mitt och bebisens blod kan komma i kontakt). Skulle det då visa sig att bebisen är RhD-positiv så får jag en spruta med anti-D-profylax för att förhindra framtida immunisering.

Uppenbarligen så kan rh-negativa, gravida kvinnor i Stockholms läns landsting få möjligheten att blodbestämma bebisen redan under graviditeten och därmed få en spruta med anti-D i förebyggande syfte redan före förlossningen men jag vet inte hur det fungerar här i Umeå. 

Får helt enkelt se imorgon! 

+ - ?

Vecka 28

Eller vecka 27 plus 2 för den som räknar så.

Imorgon ska vi till barnmorskan igen. Förra gången hade den "ordinarie" morskan semester så det känns bra att få träffa "rätt" imorgonbitti.

Lite såhär säger Vårdguiden om vecka 28:

Knyttet: Nu har barnet stora chanser att överleva om det skulle komma. Barnet kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta barn brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen fast en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är ca 1 månad kvar till förlossningen. Hjärnan börjar forma de olika vecken. Hittills har den varit ganska slät.

Mamman: Nu börjar tredje trimestern, den sista tredjedelen av graviditeten. Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i första trimestern.

Jag säger såhär: Är det verkligen bara tre månader kvar? Det är ju helt overkligt än! Det där med boobisarna har jag då inte märkt av men kilona de fortsätter att öka. Och öka... Känner mig onekligen stor och tung men har då iaf inte svårt att röra mig. Har någon slags låsning i ryggen för i stort sett varje dag får jag ont på samma ställe men det brukar inte hålla i så länge.

Sen det där med känsloyttringar... Jag tror jag haft det symptomet konstant och ständigt! Upp och ned, ned och upp med humöret mest hela tiden och det krävs i stort sett ingenting för att jag ska fräsa ifrån!
Framförallt på kvällarna är knyttet väldigt livligt. Det rör sig, sparkar och finurlar på och det är verkligen hur mysigt som helst! Då lugnar iaf humöret ned sig på mig och man käner sig ganska rofylld och harmonisk...

♥ 6e november känns på samma gång så oerhört avlägset men ändå så skrämmande nära ♥


Val 2010

Inget retar gallfeber på mig så mycket som politik. Min största rädsla just nu är att Alliansen vinner valet och får fortsätta regera samtidigt som Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Värst vore såklart om Alliansen vinner med så liten marginal att de plötsligt får för sig att samarbeta med SD i vissa frågor.

Jag ifrågasätter starkt huruvida folk som röstar på SD verkligen satt sig in i vad deras politik i grund och botten står för. Vilket slags samhälle vill vi egentligen leva i? Ett där människor verkligen inte är lika värda? Där kultur, etnicitet, hudfärg, sexuell läggning och religion avgör om vi passar in i vad som är "svenskt"? Där man inte räknas som fullvärdig medborgare med lika rättigheter och skyldigheter om man som kvinna till exempel lever i ett förhållande med en annan kvinna? Eller där adoptioner från andra länder än de nordiska ska undvikas för att "underlätta kulturanpassning"? Precis som att barn genetiskt kodas till en viss kultur bara för att de råkar födas i ett visst land... Jimmie Åkesson och hans parti hävdar jämt och ständigt att de inte är främlingsfientliga utan bara Sverigevänliga men ett sånt Sverige som de vill ha är inte det land jag känner mig stolt över.

Sen läser man tidningarna och ser att Jan Björklund fortsätter med sina skol-utspel. Folkpartiet blir bara knepigare och knepigare... Ska föräldrar till bråkiga barn kunna tvingas att sitta med under skoldagen? Det låter ju som en lysande idé! Först ska man som lärare hantera ledsna, arga barn och ungdomar och sedan deras än mer förbannade föräldrar som inte alls vill vara där. Det blir ju säkert jättebra! Nej, håller med Lärarförbundets ordförande, risken är att det bara blir kontraproduktivt om man tvingar föräldrarna. Ökad föräldranärvaro i skolan är jättebra men då ska den vara frivillig för att ge positiva resultat!

Nej. Det blir till att rösta och hålla tummarna för att svenska folket den 19/9 ordnar ett regeringsskifte!

I vargars följe

Nyss läst ut den här boken:I vargars följe av Stef Penney. En riktigt läsvärd bok. Utspelar sig i Kanada 1867. En man hittas brutalt mördad och när en 17årig pojke försvinner och blir misstänkt för mordet väljer hans mor att följa efter honom ut i vildmarken för att hitta och rentvå honom.

Penney har ett väldigt vackert språk och har fått mycket fin kritik och en del priser för boken.
En typiskt utdrag ur boken låter så här (när de har funnit den mördade mannen och det ser ut som att han blivit skalperad):

Den enda ledtråden är det där hemska runda såret på Jammets huvud. Det måste ha varit en laglös indian, säger Knox. Scott instämmer: Ingen vit man skulle kunna göra något så barbariskt. Jag ser framför mig hans hustrus ansikte förra vintern, när det var gult och blått och svullet och hon påstod att hon hade halkat på en isfläck, men alla visste sanningen.

 


Kalas!

Det blir Luleå i helgen! ♥

Så ikväll blir det myskväll med Jörgens mor och imorgon ska vi spana runt på Luleåkalaset. Jag vill gärna se Melissa Horn och sen blir det såklart Twisted Sister!Hoppas också att vi hinner med att träffa Jessica´s med respektive (har nämligen två Jessicor som bor där uppe numera).

Skönt med en slapparhelg såhär alldeles i slutet på semestern. Vädret verkar lovande också!


Tomten Jan Björklund

Folkpartiets Jan Björklund börjar ladda upp rejält inför valet och som vanligt dundrar han på med ogenomtänkta idéer kring skola och ordning. Den här gången så vill han lagstifta för att förbjuda heltäckande slöjor (burka, niqab) i skolan hos både lärare och elever.

Låter vettigt eller hur? Tills man börjar tänka efter...

* Möjligheten att förbjuda/förhindra en anställd att ha den typen av kläder finns redan. Det är redan upp till arbetsgivaren att besluta vad som är passande kläder. Att lagstifta är alltså HELT ONÖDIGT.

* Heltäckande slöjor i skolan är ett icke-problem. Varken Skolverket, Skolinspektionen eller Lärarförbundet menar att det här är något vanligt förekommande problem. De skolor som stött på detta har kunnat lösa det lokalt. Att lagstifta är alltså HELT ONÖDIGT.

Hittade en väldigt underhållande krönika om just detta på DagensSkola. Den sammanfattar det hela så väl att jag egentligen inte ens behöver skriva något om det.

Annat än att jag tycker att Jan Björklund är en riktigt tomte som aldrig fokuserar på de viktiga sakerna inom skolan trots att han vill få alla att tro att han brinner för just skolfrågor...

Säger som krönikören på Dagens Skola... "Osynliga burkor förstör min undervisning...".

Sol ute, sol inne och sol i sinne!

Solen lyser idag! Och det är inte katten jag pratar om...
Whiiii!

Ska packa en liten picknickväska, ta med mig en bok och lägga mig vid älven och sola. Senare ska jag kanske cykla in till stan och heja på en bror till en vän som spelar beachvolley i centrala stan idag. Hm, fint väder, bechvolley. Torde ju vara lika med vältränade grabbar utan t-shirt. Ja, man kanske ska fara in till stan!Tack!

Chattade med en vän idag och har pratat med mor ikväll. Tillsammans med pappas åsikt om att "sluta jämra sig och komma hem istället" så fick det mig att känna mig lugnare och bättre!

Tack för att ni finns och påminner mig om hur bra man ändå har det!Grinig, slö, tjock, lat och stressad...

Ja, det verkligen "lyser" om mig just nu. Är kanske världens mest tråkiga flickvän just nu som bara stressar runt över bilar, lägenheter och ekonomi.

Jag känner mig som en fågelhona som vill försöka fixa det perfekta boet men hur jag än letar och stretar så finns det inget som funkar. Istället för mjuka fågeldun i en mysig fågelholk känns det som jag har ett skatbo med kryp och rosentaggar.

Och sen pendlar jag mellan att vilja panikstressa iväg och att ta det lugnt. Eventuellt blir det inget Luleå och Luleåkalaset i helgen. Istället kanske Jörgen tar ett tåg ned till Stockholm för att köpa en bil och då blir jag nog kvar här hemma. Själv... Precis som nu under veckorna när han jobbar. Å ena sidan vore det sjukt skönt om han/vi kunde hitta en bil i Stockholmstrakten som kan köpas redan nu i helgen men å andra sidan hade jag verkligen sett fram emot en helg i Luleå. Träffa Jörgens familj, fika med Jessica, titta på lite marknad och några band. Blir till att avvakta och se vad som händer på fredag...

Logiskt sett så vet jag ju att det här egentligen bara är ytliga i-landsproblem som förr eller senare kommer att ordna sig. Herregud, allt går ju om man vill det! Det är bara lite svårt ibland att komma ihåg det.

Nu ska jag iaf försöka släpa och tvinga mig iväg till Iksu för att simma några längder. Iksukortet har ju varit extremt outnyttjat under sommaren så jag borde ta tag i det hela. Att röra på sig kanske får mig att känna mig lite mer tillfreds också!


#¤%! ...bil...

När jag äntligen förlåtit Skodan för att den dog två gånger för mig i våras (vid rödljus!) så börjar såklart något annat att krångla. Stackars Jörgen har nu två gånger råkat ut för att vara den som dödar hissmekanismen till elhissarna. Först var det framrutan på förarsidan som dog och nu är det bakrutan på förarsidan.

Det är inte själva elmotorn till fönstren som pajar (tror vi iaf) utan det är mekanismen. Som verkar bestå av plast och vajrar/linor och en massa kringel krångel. Har försökt få tag i verkstaden som fixade Skodan tidigare i vår men de har semesterstängt och på Motorcentralen sa de så här:

Om det är hissmekanismen kostar det ca 1000:- per dörr och mekanism plus 1000:- per dörr i arbetskostnad. Summa summarum: 4000:- riksdaler. Det lät som att han menade att man kan göra det själv men jag kan det ju definitivt inte och när vi har frågat några skruvarbekanta har de sagt att de helst inte gör det eftersom det är j-kligt marigt och pillrigt arbete.

Bilen är ju inte värd direkt mycket men när vi väl ska sälja den är det ju en fråga om man kan få mer eller mindre för den beroende på om elhissarna fungerar. De fyra tusen det kostar, kan man någonsin få igen det?

Sen har vi ju också frågan om när/hur/var/vad vi ska hitta för ny bil. Jörgen har ju sålt Saaben så nu är vi i akut behov av en ny bil. Eftersom båda två pendlar till jobbet och jag börjar jobba igen om 1 ½ vecka... Antingen hittar vi en kombi fort som f-n eller så köper Jörgen en skrotbil som han kör till jobbet. Jag vet ju vad jag vill...

Bra kombi någon?

Allt och inget...

Hm. Känns egentligen inte som att man har så mycket att skriva om men what the heck, här kommer en uppdatering.

Vi (läs Jörgen) har sålt Saaben så nu har vi på jakt efter en kombi. Och vi behöver någon slags bil till inom två veckor eftersom då börjar jag jobba igen. Då Jörgen ska pendla till Holmsund och jag till Bjurholm så behöver vi verkligen två bilar...

Vi letera med ljus och lykta efter en större lägenhet. Nu hoppas vi på att ev. kunna byta oss till något större så vi har lagt ut en annons på blocket.

Övik var jättetrevligt!

Till helgen har vi tänkt åka till Luleå, umgås med Jörgens familj samt se Twisted Sister på Luleåkalaset. Bara Skodan klarar av att ta oss dit... :)

Just nu väntar jag på kära syster yster och Kalle som ska få käka tacos hos oss.

Annars är det nog rätt lugnt och lagom händelselöst. 

RSS 2.0