Intensiv dag

Phu!

Uppe med tuppen, ja alltså Elvira, klockan 05.30. Vinkade hej då till Jörgen och mormor Sanna, en drog till Sundsvall och den andra till Skellefteå.

Fick ett erbjudande om sommarjobb.

Gick till Ålidhems öppna förskola. :)

Fick besök av söta Jannice.

Åkte ut till Stöcke för kvällskaffe och surr.

Åkte hem kring åtta, lämnade över lillan till pappsingen och drog till Strömpilen.

Nu, nyss hemkommen från en shoppingrunda som mest kändes som stress, pärs och självförtroendeknäck.

Snart, kvällsfika och sängen! John Blund here I come!

Huvudvärk...

Jag får huvudvärk när jag ser sånt här:Och klickar man vidare kan man läsa kommentarer och "tips" som dessa:

"(...) dubbelkolla för att se vad andra människor ser? När du har klätt på dig kan du titta dig i spegeln och fokusera på de svåråtkomliga områdena på baksidan av knäna och låren och se till så att inga envisa hårstrån sitter i vägen för ditt självförtroende".

"Hur ofta ska hon raka sig?
(...) Yngre tjejer behöver inte raka sig lika ofta som vuxna eftersom deras hårstrån är finare och växer ut långsammare. (...) Två gånger i veckan kan räcka, eller så behövs det oftare. Det beror helt och hållet på återväxten. Det handlar om att hjälpa henne utveckla självförtroende"

Ok. För att förtydliga. Ja, jag rakar mina ben (sporadiskt och inte slaviskt men oftare på sommaren) och jag rakar mig under armarna. Varför? Jo, eftersom jag köpt normen om att det är kvinnligt/snyggt/fräscht med rakade ben och armhålor. Men det betyder ju inte att jag kan ifrågasätta normen och inse att det faktiskt är en skapad bild och föreställning. Det ligger ju inte direkt i människans natur att raka sig. Det är ingen drift.

Men varför måste vi köra ned dessa normer i halsen på barn? Jag tycker faktiskt att bilden är sorglig. En liten tjej vars vänner beundrande tittar på hennes renrakade ben. Gillette vill såklart att så många som möjligt ska börja raka sig så tidigt som möjligt så att de kan tjäna så mycket pengar som möjligt men jag tycker att barn ska få vara barn så länge som möjligt.

Och oavsett vilket kön barnet har ska det få känna att det duger precis som det är, med eller utan kroppshår.

Sorgligt nog så är jag dock inte bara orolig för vilka normer och föreställningar samhället kommer att pracka på Elvira utan också vad jag kommer att överföra. Jag vet ju hur jag själv är och beter mig. Nojar över vikten, kläder och utseendet överlag. Det gäller fasen för mig att skärpa till mig och lära Elvira att det inte är utseendet (eller vårat kön) som definierar oss, det är våra tankar och handlingar. Och att självförtroendet inte sitter i hårstrån på benen.


Hoppingivande

Sophia Abdi Noor, en av grundarna till kvinnorättsorganisationen Womankind Kenya, var direkt ansvarig för att Kenya i april införde en lag mot könsstympning (kvinnlig "omskärelse"). Hon är parlamentsledamot och höll ett tal inför parlamentet och när hon berättade om sin egen upplevelse av att bli könsstympad vid sju års ålder grät flertalet av ledamöterna. Även de som tidigare inte velat genomföra lagändringen.

Nu gick lagförslaget igenom och det innebär att den som könsstympar en kvinna eller flicka riskerar upp till motsvarande 40 000 kronor i böter eller fängelse i sju år. Om omskärelsen leder till dödsfall är maxstraffet livstids fängelse.

Det är så fantastiskt att en enda människa kan göra en sådan enorm skillnad i världen och människors liv! Det ger en också en tankeställare över det ansvar man faktiskt har. Vad du tänker, säger, tycker och gör påverkar!

♥Sophia Abdi Noor♥P.s...vars namn också får mig att tänka på en annan Noor. Hoppas du mår bra var än i världen du befinner dig underbara tjej!


Elvirans rum

Elvira sover ju numera sedan en vecka tillbaka i sitt eget rum. Och det har gått över förväntan bra! Några nätter har hon till och med överraskat med att bara vakna EN, ENDA, gång för att amma och sedan somna om igen. Det har aldrig hänt förrut! Så det tolkar jag ju såklart som att hon tycker att det är lika skönt med ett eget sovrum som mamma och pappa tycker att det är.Tänk att hon nu oftast somnar snällt av sig själv sefter att ha fått ersättning/välling kring åtta och sen sover till klockan sex, sju på morgonen (med ett eller annat avbrott för lite nattmat). Så skönt att sömnen börjar återvända i vår tillvaro. :)Clos-up på en av Elvrias fina doppresenter. En "tavelspegel" som kusin Klaras fina farmor Ingrid målat. Tack så mycket!


Nä men...asyl söker man nog mest för skojs skull...

Migrationsverket har beställt ett specialnummer av Bamse av förlaget Egmont. Och stackars Rune Andersson vänder sig nog i sin grav.

I numret får man följa två familjer, en med kaniner och en med grävlingar. Kaninfamiljen får till sist ett uppehållstillstånd medan grävlingarna får ett negativt besked och avvisas. Men inga problem! För när de kommer hem möts de av släkt och vänner på flygplatsen. Familjen är glad och lycklig!

Jag tycker att det är oerhört cyniskt att framställa asylprocessen på det sättet. Nog förstår jag tanken bakom tidningen, att försöka på ett barnvänligt och pedagogiskt sätt förklara för barn hur en asylprocess kan gå till, och nog vore det ju knepigt om slutet skulle vara att familjen gråtandes dras ombord på ett plan och inte alls möts av släkt och vänner på flygplatsen utan istället kommer hem till fattigdom eller våld men det är nog närmare sanningen i alla fall.

Barn är inte dumma. Barn FÖRSTÅR, barn VET. De vet att familjen flytt av en eller flera anledningar, de vet att det inte är säkert att åka hem. Så varför vill Migrationsverket framställa det som så? Som om det egentligen vore dumt att söka asyl för man har det ju så mycket bättre i hemlandet.Serien har skapat en hel del debatt. Tror jag det.

Genomtänkt...verkligen...

En rektor i Kalmar ville skämta med sin personal. Så i veckobrevet som han mailade ut bifogar han en länk till...porr.

Och så undrar folk varför den svenska skolan går dåligt (om den nu egentligen gör det). Kan det beror på sopprötterna som är chefer för skolorna?

Jag menar, porrsurfa får han väl göra på fritiden och nog fasen måste han ha insikt nog om att människor i personalen kan ta illa vid sig? Om jag hade en chef som betett sig så urbota korkat hade jag aldrig kunnat känna förtroende för honom/henne. För att inte tala om respekt.

I.D.I.O.T


Jörgens nya polare

När Jörgen kom tillbaka efter en rask liten promenad med barnvagnen så hade han fått ett litet entourage. Tre små änder var hemskt nyfikna och ville gärna vagga runt vår uteplats.De hittade dock fort ner till älven!

Spritt i benen

hade väl korna egentligen inte så hemskt mycket av på gårdagens betessläpp. Men några krumbukter och rusningar fram och tillbaka fick vi ju se. Inte Elvira dock som sussade sött i vagnen.

Kaffe och fika fick vi och hängde med söta syster Lotta och Kalle. Sen kom ju fina svärmor och efter det blev det mer kaffe och hemmagrillade hamburgare. Mumma!På promenad upp mot kohagen.Springsugna kvigor.


#¤%&=¤!

Är detta verkligen sant så smäller jag av! Men det är det säkerligen...

En mamma i San Fransisco, USA som sprutar in botox i sin ÅTTAÅRIGA DOTTER för att hon ska vinna i skönhetstävlingar för barn.

Det finns så mycket som är fel överlag med skönhetstävlingar men att det finns sånt för barn är jävligt skrämmande. Och att vem som helst ska skaffa barn och göra sån här skit mot dem. Nog lär vi oss att utseendet är viktigt som f-n i det här samhället utan att våra föräldrar ska ha oss till att tävla i det mot andra barn.

Botox, benvaxningar, soldusch, glitter, löshår, lösögonfransar, lösnaglar hör inte hemma på barn! Barn ska leka, stoja, busa, bli smutsiga, klättra i träd, ramla och få skrapsår på knäet och inte överhuvudtaget behöva fundera på om de är snygga eller ej!


Ikeacravings

Skulle vilja fixa i ordning på lillans rum. Hon har fått så mycket fina saker och presenter men hela rummet är belamrat med stuff. Lite förvaringsmöjligheter skulle inte skada! ...Och en ny "huvhandduk".Och nu när hon äter så mycket vanlig mat skulle vi definitivt behöva utöka förrådet av haklappar (ja, vi behöver med andra ord fler än de TRE vi ständigt tvättar) och en extra barnmatstol vore kanske en idé. Älskar Stokkestolen som Elvira fick i julklapp, hon sitter jättebra i den och hon kommer ju att kunna använda den i massor med år, men så värst portabel är den ju inte.Skulle verkligen vilja åka till Ikea!

Vill ha mer!

Laddade hem första avsnittet av Game of thrones förra veckan (vilket ju såklart gick segt som s-tan med vårt usla mobila bredband) och oj, oj, oj så bra det var!

Ville genast ladda hem allt men har inte lov av Jörgen som nu tycker att vårt internet är segare än vanligt och tror att anledningen är min enda, ynka lilla nedladdning... :(

Tröstar mig iaf genom att läsa bok fyra i serien A feast for crowes och framförallt med tanken på att fortsättningen, A dance with dragons, publiceras i sommar. 

Och nej, självklart är inte serien lika bra som böckerna, åtminstone inte vad jag bedöma efter ett avsnitt men den verkar väldigt lovande!

 

Vädergudar -hör min bön

På lördag är det betessläpp i Västra Spöland. Och trots att jag varit lillpiga i lagårn hemma hos farmor och farbror Svenne när jag var liten så vill jag verkligen se när korna sprätter iväg. Jag hoppas att de är sådär spralligt ystra och glada som man ser på reklam!

Men ska man tro väderrapporterna så kommer det att vara 3 grader "varmt" och eventuellt snöblandat regn på lördag... Och då vet i tusan om man inte hellre håller sig inomhus.Gap och skrikbacillen

Är vad som har drabbat min lilla unge. Nu är det roligaste som finns att skrika iiieeeaaaaaaaaaah och samtidigt borra ned huvudet i något mjukt, tex mammas mage, gosekaninen eller valfri filt. Och om man blir kittlad är det såklart extra kul.

Hon är så cool just nu att det är galet. Hon har inte skrattat så mycket tidigare, ja le och skratta med ögonen har hon gjort länge, men hon har sällan skrattat högt. Nu skrattar hon dock så hon kiknar ibland när man kittlar henne och det är så underbart!

Duktig på att sitta har hon också blivit. Man kan inte lämna henne ensam på golvet för efter någon minut kan hon tippa omkull men sitter hon på något mjukt går det finfint. Ja, inte lämna henne dvs utan sitta.

Käraste, underbaraste lilla unge som numera är ett helt halvår gammal!
Livet

Många tankar som yr runt de här dagarna.

Att livet kan vara så underbart, så glädjefyllt och fantastiskt men också så sorgligt och förbannat orättvist. Tänker på en liten flicka som snart kommer att vara där det alltid är sommar och sol. Tänker på min lillebror som varit just där i flera år, som alltid saknas oss. Vissa saker har helt enkelt inte någon mening.

Tittar på Elvira som ligger och sover och det knyter sig i halsen, hjärtat hoppar över ett slag och jag tänker att hon alltid måste finnas hos mig. Känner oändlig tacksamhet över de som är mig nära och oändlig sorg över de som lämnat oss för tidigt.

Påminner mig själv att försöka ta till vara på glädjen och lyckan i livet och komma ihåg att visa mina nära och kära hur mycket jag älskar dem.

♥ 


Vad händer?

Jo massor och ändå inte så mycket!

Senaste veckan har Elvira sakta men säkert börjat förflytta sig lite i gåstolen. Men då hon knappast är någon gigant bland bebisar så når hon ju inte ner med så mycket mer än sina små tår och därmed går det ju inte i warpspeed om man säger så... Men hon ser för himla kul ut för nu har hon börjat förstå att det är hon som kan göra att stolen rör på sig. Så hon spänner hela kroppen, lutar sig framåt allt hon kan och sprätter med tårna i golvet och vips är hon någon centimeter längre fram!

Hon är för otroligt söt. Nu surrar hon på mest hela dagarna, skrattar när man kittlar henne och älskar att busa med katten och pappa (mamma är visst inte lika kul...). Ibland när man håller om henne eller tittar på henne blir man nästan kollrig i huvudet av hur mycket man älskar henne. 

♥ 

Imorgon ska det göras tårta för att fira att Jögen blivit ännu ett år äldre och det passar ju bra med tårta just den tredje maj när Elvira blir ett halvår.

RSS 2.0