Boktips: genus

Ett tag var jag väldigt inne på det här med genus och det har jag ju fortsatt att vara men det blev mer aktualiserat när jag fick barn. Helt plötsligt rör ju inte allt det här med könsroller, förväntningar och föreställningar om vad och hur flickor och pojkar är bara mig och alla andra utan MITT barn!

Så för er som vill ta på er genusglasögonen och kanske se saker ur ett nytt perspektiv:

Börja med något kul med hög igenkänningsfaktor men med risk för irritation över hur det kan se ut hemma:

Familjens projektledare säger upp sig, av Gunilla Bergsten.

Sen kan man ju läsa en klassiker:

Under det rosa täcket, av Nina Björk.

Sen finns ju också:

Modiga prinsessor och ömsinta killar, av Britta Olofsson.

Eller varför inte:

I en klass för sig av Fanny Ambjörnsson.

Eller läs en artikel om genus, eller spana in någon schysst blogg som skriver om genus, exempelvis Lady Dahmers blogg. Eller ta dig bara lite tid och fundera över hur du själv behandlar och bemöter människor. Ser du människan eller ser du könet?

Inköpsfunderingar

Det börjar bli dags att införskaffa en overall till Elvis men hujedamig vilket urval det finns. I senaste numret av Vi Föräldrar finns det ju ett test men jag vet inte om jag blev klokare av det...

Bäst i test blev Reima men jag pallar inte tanken på att den kostar 1795:-. Ja, ni läste rätt, etttusensjuhundranittiofem kronor! Men, värt att notera, Kappahls overall Kaxs för mindre än halva Reimapriset (699:-) är i stort sett lika bra. Andra overaller med bra resultat var PoP skaloverall, en overall från Abeko, Brands 4 kids och Didriksons Kilimanjaro. 

Sen är det ju också så att ska vi punga ut med ca tusen kronor för en overall så ska den ju, självklart, vara riktigt bra men också grann att titta på. Jag vill INTE ha något grisrosa med hjärtan eller (Gud förbjude, Hello Kitty) på. Så länge Elvira inte har något att säga till om blir det jag som bestämmer. Katter och ryschpysch får hon när hon KANSKE den dagen hon kastar sig på affärsgolvet och vägrar gå utan plagget i fråga...

Så det lutar åt:
   
Abeko Noel 1199:-

kilimanjaro coverall 503328 007
Didriksons Kilimanjaro 1000:-


Kappahl Kaxs (men jag gillar den inte riktigt) 699:-

Sen är kruxet att alla dessa säljs från stl 80 och uppåt men jag vet inte om det blir för stort. Är rädda att Elvira drunknar i overallen då men samtidigt ska hon ju kunna ha den tom mars ungefär så man vill ju inte köpa något som blir för litet...

Goda råd någon?

Traditionalist javisst!

I alla fall när det gäller dagstidningen. Fick hem ett kanonerbjudande förra veckan om att prova VK i en månad för ynka 50:-. Så nu är frukostläsningen kirrad! Jag är lite av en nyhetsnarkoman och måste kolla tidningarna på nätet och nyheterna på både text-tv och SVT minst några gånger om dagen (till Jörgens stora irritation, iaf när det gäller text-tv) men inget slår papperstidningen!

Och kanske den allra största fördelen: Jag slipper bli flyförbannad över alla korkade, inskränkta, negativa skitkommentarer som skrivs till alla möjliga och omöjliga artiklar!


Vansinnigt roligt...

"En tolkning är att det är olika grammatiska procedurer för transitiva och intransitiva verb och en skillnad mellan subjekt vid transitiva verb och subjekt vid intransitiva verb."

Ja, exakt så kul är det att läsa till lärare i svenska som andraspråk. Tänk att ett ämne som är så roligt och givande att undervisa i kan vara så tråkigt att studera!

Helt ärligt så är historia och religion hundra gånger mer intressant att studera än Sva. Ge mig kungar och krig vilken dag som helst! Eller varför inte teologi, livsåskådningsvetenskap eller etik och moral? Please!INTE en rolig bok...

All ära åt Peter Dinklage!

Slukade tv-serien Game of thrones baserad på George R.R. Martins böcker A song of ice and fire och jag måste säga att ingen, ingen slår Peter Dinklage på händerna i rollen som Tyrion Lannister! Han är så galet bra i varenda scen. Jag stämmer lätt in i hyllningskören av recensenter och tv-tittare som hyllar hans insats i serien. Ber till gudarna att serien fortsätter att produceras (vet att det iaf blir en säsong två men hoppas att hela bokserien filmas och blir till tv-serie).♥ Tyrion Lannister ♥

Väldigt dålig bloggare just nu...

Ja det är då definitivt inte några dagliga uppdateringar här. Och knappt veckovis heller. Men det händer inte allt för mycket nu. Fast nu är jag då äntligen hemma i Nästansjö ett tag!

Uppdaterar mer sen!

RSS 2.0