Semesterbilder igen

Bättre sent är aldrig brukar man väl säga så då skriver jag det också...


Här har jag gömt mig under ett märkligt träd.


Här är jag utanför trädet (busken?) nästa dag. Jo...jag ser lite dryg och kaxig ut men det får ni helt enkelt leva med.


Norrköping var en väldigt fin stad som jag gärna skulle besöka igen. Tyvärr har jag nästan inga bilder därifrån eftersom kameran var full vid det laget.


Sol: en katt med stor personlighet

S=sällsynt sällskaplig
O=ofantligt gosig
L= lätt galen


Fult!

Kollade min mail och såg att Norton (ett antivirusprogram) förnyat min prenumeration på Norton. Det är väl helt ok egentligen och jag vill ju ha ett antivirus på datorn men det jag tycker är fult är att de utan att meddela först drar pengar direkt från mitt VISA-kort.

Det måste ju innebära att de sparar all info om mitt kort/konto för hur skulle de annars kunna dra pengar? Jag tycker nog inte att det känns helt ok, jag vill hellre få en faktura eller veta att om något dras automatiskt från mitt konto är det ett autogiro som jag godkänt och banken sköter.

Det här har också ställt till problem för mig förra året. Mitt ex köpte min relativt nya laptop när det tog slut och jag köpte en ny. Och inte tänkte jag på att jag köpt och installerat ett antivirusprogram på den dator han tog över... Så när jag såg att det dragits över 600kr från mitt konto från Norton visste jag ju inte vad jag skulle tro tills jag insåg vad som hade hänt. Tursamt nog kunde jag kontakta kundtjänsten på Norton och förklara situationen och att jag verkligen inte ville betala för ett program som fanns på en dator som inte längre var min.

Lång historia kort så vill jag inte att någon eller något sparar mina kortuppgifter på det där sättet. Känns väldigt otryggt!

Rockande båten

Såg en film i helgen.

The boat that rocked
är gjord av samma gäng som gjort Love Actually och Notting Hill och det är en mysrulle i samma stuk. Filmen utspelar sig i England under 70-talet när rocken var som störst men inte spelades på statlig radio. Istället var det piratradiostationer som spelade musiken alla ville höra och den största stationen höll till på en båt. Filmen var egentligen inte så märkvärdig men det var en helt ok film även om den var lite väl lång.


Huvudvärk

Känner en viss huvudvärk komma smygande. Ibland vet jag inte om det är synd om mig eller mina elever men ibland gör (vissa av dem) mig alldeles galen! Trots att tre elever var borta och jag alltså bara hade sex stycken så är det vissa som konstant, konstant ska tjafsa.

"You crazy"
"Du elefant"
"Nä, du apa"
"Shut up"
"Hahahaha!"
"Varför du skratta?"

Och så håller de på fastän man säger till dem och först tycker de såklart att det är kul att reta varandra men rätt vad det är så blir någon av dem sur och då kommer istället:

"Fuck you"
"Du galen"

Medan jag:
"Nej!"
"Inte prata så!"
"Sitt på din plats"
"Ni får inte prata så!"
"Om inte du slutar så måste din mamma komma hit!"
"Det där är inte bra!"
"Prata svenska."

Idag är en sån där tröttsam dag. Efter att jag fixat klart med en massa saker så är det möte med Lärarförbundet och imorgon ska jag hinna med mina lektioner, informera i en svensk klass om flyktingar och träffa en lärare från Dikanäs som ska ha Sv2 med en elev från Kina. Tänka sig...en ensam elev... Vilken lyx!


Favoriter i bokhyllan

Om någon skulle vilja ha ett boktips så kan jag varmt rekommendera författaren Alice Hoffman. Hon skriver böcker som allt som oftast har en stänk magi eller övernaturliga inslag i sig men det jag älskar framförallt i hennes böcker är hur levande hon beskriver miljöerna och karaktärerna i böckerna.

Jag har några av hennes böcker på svenska men egentligen föredrar jag att läsa henne på engelska för att få ut det mesta av hennes prosa. Hon är också helt otrolig på att beskriva och berätta om kärlek.

 

"Sometimes the right thing feels all wrong until it is over and done with."

"There are some things, after all, that Sally Owens knows for sure certain: Always throw spilled salt over your left shoulder. Keep rosemary by your garden gate. Add pepper to your mashed potatoes. Plant roses and lavender, for luck. Fall in love whenever you can."

"Here's the thing about luck...you don't know if it's good or bad until you have some perspective."

 


Tillbaka i Vingelmina

Släpade väskorna uppför berget och nu är man hemma igen. Ska ladda hem lite True Blood och snaska framför datorn. Saknar såklart Jörgen redan nu men hoppas att veckan går fort så att det snart blir fredag igen. Fördelen med distans är väl att man alltid har något att se fram emot!

Helgen var rätt lugn och stillsam men det var då för himla skönt. Känner mig faktiskt rätt utvilad och peppad inför arbetsveckan.

Må gott allihopa!

Succé!

Jag har infört två nya läxor för den här terminen och kors i taket det verkar fungera!

Varje vecka får eleverna en fråga som de ska fundera över hemma. Alltså inga diretka ja eller nejfrågor utan frågor som de måste klura lite över. Igår fick de svara på varför de går i skolan och det gick himla bra (förutom att vissa kanske pratade alldeles för mycket). idag har vi haft veckans nyhet och även om några inte hade gjort läxan fungerade det över förväntan. De pratade, lyssnade och var intresserade!

Fortsätter det så här kommer veckans fråga och nyhet att bli höjdarlektioner!

Beslutsångest

Gick hem lite tidigare från jobbet idag (det vill säga före kl fyra...) för att svida om till sportkläder. Jag tänkte nämligen gå runt elljusspåret och sätta upp en tipsrunda åt eleverna som vi ska gå imorgon förmiddag. Men precis när jag går ut börjar det regna ocn enligt yr.no och smhi.se kommer det regn imorgon. Känner jag mina elever rätt kommer de inte att uppskatta en promenad i regnet... Tror helt enkelt jag satsar på en annan dag och vecka.

Frågan blir då, vad gör vi istället?
Usch och fy, det är trist utan kollega på jobbet. Kicki kom tillbaka!

Nu är det i alla fall bara en dag kvar till helg och imorgon får jag äntligen träffa Jörgen igen. Hoppas morgondagen går fort och bussresan likaså.

Som ni märker kommer det inte så mycket roligt eller intressant på bloggen just nu. Det känns som att jag har fullt upp med jobb och snart drar min kurs igång också så då blir det till att börja plugga på kvällarna.

Hm...jag skriver väl när jag kommer på något vettigt eller ovettigt att skriva om.

Fullspäckat schema

Idag har jag hunnit med att planera och kopiera, ha första skoldagen med eleverna, köra fram och tillbaka till Dikanäs för att prata en timme med några lärare där, kasta i mig mat när jag kom hem, pröva skorna från Ellos och inse att jag inte kan ha dem, koka kaffe och surra bort några timmar med tjejgänget.

Skratta väldans mycket åt Emmy och Sofi och bli alldeles bebissjuk hann jag också med...

Just nu är det så mycket som snurrar runt i skallen att jag inte riktigt vet vad jag ska göra, när jag ska göra det eller hur. Några av eleverna frågade vad vi skulle göra imorgon och jag tittade på dem som ett stort frågetecken.

-Ja...eh...jag tror vi ska...eh...böckerna? Efter att ha tänkt efter i x antal minuter kom jag i alla fall på nåt som jag planerat in...

Men snart är det helg!

Bilbekymmer

Usch och fy för att fundera på bil!
För det första är det aptråkigt, för det andra kan jag inget om bilar, för det tredje vill jag egentligen inte köpa en bil utan ser det mest som ett nödvändigt ont och...osv osv.

Syster yster, du som kan nåt: kolla in länken och säg vad du tror om den här.

Fast enligt bilpriser.se är den inte värd så mycket som begärs, snarare max 25 tusen...Men borde jag ringa?

Så...helt...otroligt...trött...

Jaha.
Då sov man bort hela kvällen då.

Kom hem kring fem. Värmde upp mat (Gud så skönt att Jörgen glömde matlådan för då fick ju jag ta den), tvärsurrade med karln, kände hur ögonen ville fälla ihop och gick till sängen "bara för en liten stundblund"...

Tre timmar senare vaknar man till liv och nu får jag bara hoppas att jag somnar i vettig tid ikväll. Det borde dock inte bli några problem för det var med viljekraft jag steg upp, inte för att jag kände mig utvilad.

Dagen var sisådär. Kul att träffa eleverna igen men verkligen mindre kul att telefonerna skulle krångla och till slut inte alls fungera. Tolksamtal med högtalartelefon kräver ju som att telefonin fungerar... Givetvis böjrar problemen när jag träffar en av de lite struligare eleverna där tolk verkligen hade behövts men klantig som man är så tänkte jag inte på att pröva att ringa från mobilen förrän när nästa elev kom. Jaja, jag håller tummarna för att problemet är fixat till imorgon för felet var inte bara hos mig utan alla av kommunens telefoner.

Må väl.

Se!

Såg en riktig kanonrulle igår: Gran Torino av och med Clint Eastwood. Den var riktigt, riktigt bra. Faktiskt en av de bästa filmerna på länge!

Väldigt läskig konst

När vi var i Norrköping under semestern var det någon slags konstnär som ställde ut lite alster i ett fönster till en skatebutik. Jörgen föll pladask för ett av "konstverken" och hade mer än gärna velat köpa hem det. Jag skrek nej!

Vad säger ni, hade du velat ha det här hängandes hemma i vardagsrummet?


Så fruktansvärt fult och skrämmande!


Det är nästan så jag blir lite rädd för Jörgen då han tycker att det här är fint?

Dopet i bilder...

Min kamera tycker inte om skumt ljus så det blev inte så bra bilder från kyrkan. Men här är iaf något litet kort:


Birk Lars Gunnar döps.


Glada föräldrar, dopbarnet, fadder, stora syster Klara-Mi och kusin Zacke.

Och här är en riktig puma som prövar ut en alternativ frilla:

Kanske något att ta med och visa frisören på nästa besök...

Dopdag

Idag blir jag fadder igen. Är väl numera tradition att jag är fadder åt moster Viktorias barn. Underbara, söta, kaxiga ungar som är så vackra att hjärtat smälter.

Idag är det Birk som döps in i gemenskapen.


Idag kommer Sol tillbaka!

Åh vad tomt det har varit i lägenheten utan min monsterkatt som springer runt och kurrar nonstop!

Krr, krr, krr, krrrrrrrrrrrrrr...

Åh...jag vill gå på konsert!

Hamnade på youtube och nu tar jag mig inte bort därifrån. Ser liveklipp med Ane Brun, Krunegård, Two white horses, The Concretes, Eddie Vedder och en massa annat och känner hur mycket jag längtar efter en riktigt bra konsert.

Jannice: Du som har lite koll, kommer det något bra till Ume i höst?

Suck, det hade ju inte varit helt fel om den här snyggingen valt att komma till stan i höst men han verkar skippa Umeå.

Låt som sätter sig på hjärnan!

Gruppen introducerades för mig redan förra sommaren av herr Isak L men jag glömde bort den ett tag. Nu har jag iaf hittat åt dem och jag gillar verkligen den här låten! Snacka om gladpiller!

Här får ni en live-version:
 

Kolmården
Delfinshowen var helt otrolig och blödiga, lättrörda jag fick blänkande, blöta ögon...


Girafferna var STORA.


Tigrarna var väldigt aktiva, sprang omkring, busade och badade.


Snöleoparderna var fina men rätt tråkiga...

Måste dock säga att Kolmården var riktigt bra. Otroligt stort och fint och jag kan tänka mig att har man barn är det ett jättebra ställe att besöka. Då lär man nog behöva minst två dagar för på en dag hann jag och Jörgen precis med allt men då gick vi nästan konstant. Åtminstone kändes det så i benen...


Semesterbilder igen


Vi besökte såklart SF-bokhandeln på Gamla Stan (det är inget Stockholmsbesök om jag inte får gå dit) och vi kollade också in Livrustkammaren. Jämarns vad mycket fint det fanns där. Sen gick vi ned där de hade en massa adliga och kungliga droskor och vagnar och till slut kunde jag inte hålla mig från att ta ett kort. Alldeles säkerligen så fick man inte göra det men det fanns inte en enda skylt vare sig där eller på vägen ner om att man inte fick fota... Men en sekund efter att jag tagit fram kameran var det någon som började tissla och tassla och ge mig onda ögat så jag fick skämmas...


Vi åt en massa god mat på semestern och när vi var på thairestaurangen Ko Phangan kunde jag inte låta bli att fota menyn. Praktiskt sätt att kategorisera spriten...


Maten var otroligt god och det är helt klart ett ställe värt att besöka om man är i huvudstaden.

Tips och citat

I´dont know where I´d be without the Protestant work ethic. I´m not any smarter than other people. I just outwork´ em.
                  -
Stanley Hauerwas

En sanning sagd i ont uppsåt är värre än alla de tänkbara lögner.
                   -
William Blake

När jag läser böcker känner jag att jag älskar människorna mer än annars.
                
   - Sture Dahlström

Just idag är jag glad

Mot all förmodan så har jag lyckats fixa mitt och elevernas schema!
Tjoho!

Jag trodde jag skulle slita med det resten av veckan i vild förtvivlan och panik men det är klart NU.

Det känns mycket, mycket bra!

Jag tror fan i mig jag brinner upp av ilska...

...när jag läser sånt här:

Kammaråklagare Rolf Hillegren i Stockholm yttrar sig om våldtäkter och våldtäktsdomar.

- När man säger våldtäkt tänker man mest på riktiga ruggiga våldtäkter. Men tar man en man och en kvinna som känner varandra och kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå. Visst är det oschysst, men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse, säger han.

Han säger det med bakgrund av att Sverige fick en ny sexbrottslag år 2005 där det står att det inte behöver förekomma regelrätt, fysiskt våld för att en våldtäkt kan ha skett. Om offret varit kraftigt berusat, lidit av psykisk störning eller sovit kan det vara våldtäkt utan att våld förekommit. Men tro nu inte att det för den skullen är lätt att bli dömd för våldtäkt, nej för nu har det kommit en ny rättspraxis som ställer än högre beviskrav för att någon ska dömas och faktum är att väldigt få våldtäktsfall överhuvudtaget går till domstol och väldigt få förövare fälls.

Rolf Hillgren fortsätter också att diskutera våldtäkt och säger:
- Man brukar ju säga att ett nej är ett är nej och det kan jag ju i och för sig hålla med om. Det är naturligtvis ett allvarligt brott mot en gentlemannaregel att inte acceptera det. Men det är inte värt två års fängelse.

Ursäkta mig men varför får han fortsätta att arbeta som åklagare? "Mannen kör på ändå" och "ett allvarligt brott mot en gentlemannaregel att inte acceptera ett nej" hur kan man säga och resonera så? Hans inställning till våldtäkt är helt obegriplig och faktiskt oursäktlig.

Avskeda Rolf Hillgren!

(Här hittar ni ett bra debattinlägg i frågan samt länkar till Hillgrens vidriga uttalanden.)


Impulsköp

Fick hem en reakatalog från Ellos i veckan och blev riktigt glad när jag såg att mina favoritstövlar var på halva priset! Jag har haft två par, ett i svart och ett i vitt. Det vita paret har jag kvar men det svarta har gått i graven (de höll ändå bra med tanke på att jag hann klacka om dem en gång och hade dem i stort sett jämt). Ett nytt par var därför väldigt välkommet!

Och eftersom jag hade 40% rabatt på dyraste varan och fick med gångstavar och en stegräknare var jag ju tvungen att beställa lite mer...

      

Ett par stövlar, en brun cardigan och två tunikor kommer att komma snart.

Semesterbilder

Är hemma en snabbis på lunchen då jag ska försöka spara pengar genom att inte äta ute så mycket. Därför hinner jag med ett litet inlägg...Vi spanade in hajar och muränor på Aquaria i Stockholm. Det var rätt små hajar men det var läckert när de matades.Snygg liten fisk till skillnad från alla slemmiga, äckliga fiskar som fanns där...Den syns inte såväl men det är en jätteläbbig fisk i vänstra hörnet av kortet. Jag tycker ju verkligen inte om fiskar så jag var lite smårädd när vi gick omkring där.Nog hade vi tur med vädret alltid. Inte alltför varmt men soligt och upphåll. Perfekt!

Varför jag behöver cykeln här...

Idag fick jag vackert promenera iväg för att handla mat. Eftersom i stort sett hela sommaren spenderats i stan så fanns det ingen mat, absolut ingen mat, att uppbringa hos mig så jag var så illa tvungen att handla.

När jag äntligen gjort en matlista, gått iväg till ICA och gjort av med alla mina pengar på mat så var jag ju tvungen att släpa hem all maten i två gigantiska kassar. Det var väldigt tungt och det blev faktiskt inte bättre när en snäll gammal dam öppnade fönstret och ropade åt mig:

-Har du ingen bil?
Varpå jag, i ett desperat försök att vara käck svarade:
-Näe, men jag får ju starka armar iaf!

Hahaha...eller inte så roligt med tanke på min kommande träningsvärk.

Det är nog få förunnat att ha världens bästa pojkvän!

Tack min allra underbaraste älskling för att du förgyllde vår 1årsdag!
Och gjorde första arbetsdagen desto mer uthärdlig...

Tack för rosorna Jörgen!
Jag älskar dig....

Dagens i-landsproblem

Jag behöver få min cykel fraktad från Umeå till Vilhelmina. Så om någon vänlig själ läser det här och vet med er att ni ska göra en sådan tripp så blir jag hemskt lycklig om ni tar med min cykel.

Lillemor: to lazy to walk...

Semesterbilder

Nu när jag är tillbaka i Vilhelmina (snyft!) och har tillgång till min egen dator så tänkte jag bjussa på lite bilder från semestern. Det lär dock blir rätt egotrippade bilder eftersom jag inte tror att Jörgen vill figurera på bild här på bloggen så ni får stå ut med mig!Ni tror kanske att Gröna Lunds läskigaste karusell är Insane eller Fritt fall men nej nej. Den absolut mest panikframkallande åkturen bjöd karusellen i bakgrunden på. Ja, det ser kanske ut som att det är en behaglig barnkarusell men jag tror att det är en dödsfälla! Ena stunden var jag livrädd att jag var för tung och kedjorna skulle gå av, i nästa stund började sittkorgen kränga fram och tillbaka helt okontrollerbart och karusellskötaren ropar: -Snurra inte på sätet. Snurra inte på kejdorna... Herregud, jag kunde inte göra något!

Observera att på kortet har jag inte åkt dödsmaskinen än utan är lyckligt ovetande.

Livebandet

På födelsedagspartajet som vi gästade igår fanns det ett liveband! De flesta i bandet var där som gäster under kvällen men sångaren dök upp lite senare. Och...han märktes. Först gick smågrabbarna i bandet runt och "soundchekade" lite, pillade på gitarrerna och basen och såg lite nervösa ut. Till slut kom då frontfiguren i bandet inglidande med tajta jeans, rocktischa och sliten skinnjacka med pins och bandmärken på. 

Jag tror faktiskt att han trodde att han var en rockstjärnegud.

Nu tror ni kanske att jag dissar bandet (ok då, sångaren) men det gör jag egentligen inte. De var faktiskt rätt bra och det var underhållande med livemusik på festen. Dock hade det inte gjort något om volymen sänkte lite, lite för när sångaren wailade och skrek som mest trodde jag trumhinnorna skulle åka.

Så här såg de ut, bandet utan namn: 

Berättelsen om en väldigt lång cykeltur...

Igår, lördag, var vi bjudna på ett 90årskalas. Ja, egentligen var det ju tre grabbar som fyllde 30 år vardera och därmed varit jättefyndiga och hittat på att det var ett 90årsfirande.

Problemet som uppstod var att festen skulle hållas ute i Stöcksjö/Stöckes? byagård som ligger i alla fall en mil utanför Umeå. Hur skulle vi ta oss dit, skulle någon måste hålla sig spiknykter (Gud förbjude) skulle vi slå på stort och ta taxi eller....skulle vi cykla?

Vi var fyra tappra som bestämde oss för att cykla skulle fungera utmärkt och det gjorde det ju. Nästan... Jag och Jörgen litade såklart fullt och fast på att det andra paret visste var vi skulle och hur vi skulle ta oss dit och hade därför struntat totalt i att kolla upp vart vi skulle cykla.

Nåväl, allt fungerade väldigt bra, fina cykel- och bilvägar ända tills vi kommit en bra bit på väg. Då börjar nämligen högerpedalen på min cykel kännas väldigt märklig och PANG så flyger den av och jag har en pedal mindre! Efter att ha kliat oss i huvudet en liten stund var det bara för mig att knacka på dörren på en bondgård och fråga efter en skiftnyckel och prisa herren, det fungerade! 

Så vi fortsatte våran färd och lade märke till en cykelbro som gick över E4 men eftersom vår guide sa att vi skulle hålla oss på den sida vi befann oss på cyklade vi vidare. Vi cyklade in på folks gårdar, hamnade mitt ute i en lägda och tills slut trodde vi att vi komit fram. Det hade vi inte. För guiden hade kollat på fel adress. Vi var precis där vi trodde att vi skulle vara men inte skulle vara egentligen!

Då bestämde vi oss för att det var dags att dels fråga någon om vägen (tack du medelålders kvinna som hjälpte oss) och ringa de som bestämt att festen skulle hållas ute i obygden. Så vi vände om, cyklade ett tag och när vi kom fram insåg vi att om vi cyklat över cykelbron som vi såg tidigare hade vi i stort sett passerat festlokalen!

Så förutom att jag och Jörgen tog en ca 50 minuters promenad i lördags hann vi med att cykla i omkring 2 timmar (1 ½ dit och ungefär en halvtimme hem).

Snipp, snapp, snut så var sagan slut!

Ett år går så fort!

Ikväll ska jag och min underbara karl gå ut och äta. På måndag firar vi vår 1årsdag, ironiskt nog genom att jag börjar arbeta i Vma igen och distansförhållandet börjar om, men just i helgen tänker jag inte grubbla över det utan NJUTA av de timmar som jag har kvar i Umeå.Jörgen jag älskar dig något så otroligt mycket!


Asylsökanden och bidrag

Tväremot vad folk ibland verkar tro så dränks inte asylsökande i pengar och bidrag. En ensamstående asylsökande får i slutändan mindre i bidrag än en svensk 18åring som får socialbidrag.

* Asylsökande kan antingen välja att bo i eget boende som de ordnar och betalar själv (ofta bor de då hos vänner eller bekanta) eller att bo i ett boende som Migrationsverket betalar. Ett sånt boende är lägenheterna på Trissen. Då betalar inte de asylsökande för lägenheten men kommunen/Vibo får ersättning från Migrationsverket.

* De asylsökande delar lägenhet med andra i samma sits. Är det en riktigt stor familj kan de få en egen lägenhet men oftast måste de dela. Ibland kan två, tre familjer bo i samma lägenhet.

* Om en asylsökande har egna pengar får denne ingen ersättning. Om denne saknar pengar kan h*n få bidrag. Bidraget kan sänkas av olika anledningar.

* Bidraget är 71kr/dag för en ensamstående. Det blir ca 2200kr/mån och dessa pengar ska täcka kostnaden för mat, kläder och skor, fritid, hälsa och hygien m.m.

* Om man som asylsökande blir akut sjuk har man rätt till sjukvård och betalar då 50kr i patientavgift. För att hämta ut receptbelagd medicin betalar de 50kr. Vilket ju innebär att blir man sjuk tappar man snabbt en hel del av pengarna som ska räcka till mat.

* En asylsökande har inte rätt att jobba men kan få göra obetald praktik.
 
Anledningen till att jag tar upp sånt här i bloggen är att jag, helt ärligt, ibland tar illa vid mig av hur folk talar om flyktingar och i så svepande, generella ordalag uttalar sig om hur de är, hur de gör, och hur de får eller inte får. Eftersom jag har arbetat med många av flyktingbarnen i kommunen i 1½ år nu så har jag en relation till barnen, ungdomarna och deras familjer och jag ser med egna ögon hur svårt de faktiskt kan ha det. Jag säger inte att det inte finns rötägg bland asylsökande eller att alla flyktingar är snälla och perfekta men så ser verkligeheten ut. Det finns en himla massa rötägg bland svenskar också.


Ett favvoställe i stan

De här dagarna när det har varit riktigt fint har jag många gånger bara cyklat ned till älven, tagit med mig filt, kudde, kaffe och något att läsa och myst.

Se så fint det kan vara i stan!


Jordgubbar!

Inget slår jordgubbarna hemma i byn och när jag var hem sist fick jag härja loss i en av farbrödernas land. Några burkar med rårörda blev det plus att jag frös in en del som de var.

Mumma!
Mot alla odds!

Vill du "uppleva" hur det kan vara att tvingas fly för ditt liv och säkerhet?

Spela i så fall UNHCR:s spel Mot alla odds.

På sidan hittar du förutom spelet också information om flyktingar och vad det kan innebära att vara flykting.

Om Sverige och flyktingar

Jag må vara partisk eftersom jag arbetar med flyktingbarn men ibland önskar jag att folk inte skulle uttala sig så tvärsäkert om ämnet, särskilt eftersom det ofta tenderar att vara i en negativ ton. Därför vill jag ta upp lite fakta och info kring ämnet här på bloggen. Informationen kommer från Amnesty och Migrationsverket.

* Det är skillnad på flykting och invandrare. En flykting flyr från sitt hemland, en invandrare flyttar.

* Sverige tar emot både asylsökande och kvotflyktingar. Den stora skillnaden där är att en asylsökande söker uppehållstillstånd medan en kvotflykting redan har PUT (permanent uppehållstillstånd) när denne kommer till Sverige.

* De länder som tar emot mest flyktingar är ofta själva plågade av konflikter, fattigdom och förtryck. Ett stort antal flyktingar befinner sig idag i länder som Afghanistan, Iran och Sudan. Inte ens en av tio når de industrialiserade länderna

* Över hälften av alla flyktingar är internflyktingar, dvs flyktingar inom sitt hemland.

* Rätten att söka skydd i andra länder finns i FN:stadgarna om mänskliga rättigheter.

* För närvarande finns det närmare fyrtio miljoner människor i världen som tvingats på flykt. Det krävs starka skäl för att någon ska bryta upp från sitt hem. Vad skulle få dig att lämna ditt hemland, din familj, dina vänner, alla dina ägodelar?

*
Sverige har skrivit under FN:s flyktingkonvention (Genèvekonventionen). Enligt konventionen är en flykting en person som har välgrundade skäl att vara rädd för förföljelse på grund av:
 • sin ras,
 • sin nationalitet,
 • sin religiösa eller politiska uppfattning,
 • sitt kön, sin sexuella läggning
  eller
 • för att han eller hon tillhör en viss samhällsgrupp.

* Den som flyr har inte rätt att välja asylland utan ska söka asyl i det första trygga land som h*n kommer till. Mellan EU-länderna gäller därför den så kallade Dublinförordningen. Enligt denna kan en asylsökande som kommer till Sverige skickas tillbaka till ett annat EU-land om h*n varit där först.

Personligen så tror inte jag att någon väljer att bli flykting. Det är inte något man vill vara utan något man tvingas till pga olika omständigheter. Jag hoppas innerligen att ingen "svensk" ska måsta hamna i sådana situationer som många av mina elever råkat ut för.

Visst finns det mycket i svensk flyktingpolitik och flyktingmottagande som man skulle kunna kritisera men inget kan få mig att ändra uppfattning om att Sverige och svenskar har en skyldighet, moralisk och medmänsklig, att hjälpa andra människor oavsett deras nationalitet.

(Jag kommer att ta upp ämnet fler gånger, bla med mer info om asylsköande i Sverige och vad det innebär.)


Nedräkningen har börjat...


 • Fika ikväll.
 • Besök imorgon efm (Sol ska besökas och klappas av en liten tjej som visst ofta frågar efter katten).
 • Sista afron på torsdagskväll.
 • Middag på fredag med karln (tänk att ett år går så fort!).
 • "90"års kalas på lördag.
 • Gräta en skvätt på söndag innan jag sätter mig på bussen hem.
 • På måndag börjar allvaret igen.

Kaffesug

Som ska åtgärdas snart då jag träffar Jannice för en kaffe på Sandys.

Förresten, det är inte nyttigt att kolla jobbmailen när man har semester. Det formligen virvlade runt tankar på jobbet i skallen på mig igår så nu är karusellen igång igen.

Skönt också att jag har några här i stan som kan underhålla mig och hitta på nåt ibland. Jörgen sa igår när vi gick hem från Lottas att det märkets att jag behövde komma ut bland folk!


Spännande!

Nu börjar ändå suget efter jobbet att sätta in lite! Kollade jobbmailen och såg att jag fått listor från rektorn på elever som är kvar och har tillkommit till hösten. Såg några frågetecken som måste redas ut och en del intressanta saker så nästa vecka blir spännande.

Men om det är som det verkar att en av eleverna har flyttat kommer jag verkligen att sakna henne! Hoppas det bara är någon miss för om det är så att hon flyttar vill jag iaf ha en chans att säga hej då.

Kära elever, fröken saknar er!

Vilket jag nog inte lär skriva om några veckor.... ;)

Nähä.

Inget havsbad blev det igår för det hördes vara kallt. Så det skulle spelas Settlers istället vilket ju skulle ha varit minst lika kul. Men eftersom en viss person i min närhet tycker att motion är det enda rätta nu så blev det en 1½ timmes långpromenad istället. Och efter det så orkades inte spel med. Buhu!

Men ikväll blir det middag ute med tjejkompisarna (Jörgen får följa med på ett hörn hahaha)! Riktigt trevligt lär det bli!

Dock börjar semestern bränna hål i plånboken...Blir nog bra att börja jobba så man inte har så mycket tid att bränna pengar på...

Havet here I come!

Tro det eller ej men det verkar som att jag kommer att bada för andra gången den här sommaren och ikväll blir det i havet!

Hoppas nu bara att vattnet är så varmt som några utlovat...


Watch out for Watchmen

I helgen hyrde och såg vi filmen Watchmen som är baserad på Alan Moores seriealbum. Kortfattade utspelar sig filmen i ett alternativt 80-tal där ett gäng superhjältar (som lagt av med "hjälteriet") börjar luska i vem eller vilka som börjat mörda pensionerade superhjältar.

Jag hade svårt att veta vad jag tyckte om filmen redan när jag såg den och vet fortfarande inte riktigt vad jag tycker. Vilket kanske är ett bra betyg? Den var definitivt inte dålig, även om en del dialog kändes styltig och lite töntig, och den var supersnyggt filmad. Men...ja, jag vet inte riktigt. Däremot fanns det helt klart en del riktigt coola scener och repliker i den och det är tydligt att Moore INTE gillade USA:s president Richard Nixon...

 

Klart sevärd film i alla fall och ett måste om man gillar superhjältar!

Kommer ni ihåg?

När jag var liten drack vi i stort sett aldrig läsk (eller saft för den delen). Vi växte upp på mjölk och oboy men vid särskilda tillfällen som jul och påsk hade vi dricka hemma. Ett undantag från mjölkdieten var dock när vi var ute med skotrarna för då fick vi ibland varsin drickaflaska. Favoriten var då:

FANTOMENLÄSK!

Den var knallblå och när man druckit ur den kunde man läsa ett meddelande/citat från Fantomen eller Guran på insidan av etiketten. Har försökt hitta en bild på den men nix pix, det gick inte att få fram.


Vilka fler än mig kommer ihåg den?


Syns det att jag gillar karuseller?

På Grönan fick jag åka en del karuseller själv och då passade Jörgen på att fota min besatthet. Jag blir verkligen som ett stort barn när jag är på nöjesfält. Jag ÄLSKAR karuseller, snabba, höga, snurriga, galna, alla karuseller utom långsamma...På den nedersta bilden sitter jag längst ut på den lila "armen". Uppskjutet och Fritt Fall fick jag inte med mig Jörgen på en endaste gång men det var kul ändå!

Sugarjunkie

När vi var på Gröna Lund blev jag enormt sugen på sockervadd. Har inte ätit det på hur länge som helst och visserligen var det gott men *skäms* jag orkade inte hela... Blev som lite enformigt.Fast det ser ju onekligen ut som att jag gillade det i massor!

Varför är Sundsvall en snyggare stad än Umeå?

Jo, därför att i Umeå har man bestämt sig för att smycka stan med en massa målade björklöv. Vet ni vad de har i Sundsvall? Jo, DRAKAR! Hur coolt är inte det!

Det här är bara två av alla snyggingar jag såg när vi åt i Sundsvall på vägen ner till Stockholm:Spana in boken i munnen och glasögonen!
Tror ni man kan få ta hem en?


I Nästansjö kan man...

hitta de allra mest fina små kattungar...


Papperskorgar kan vara otroligt roliga.


Bärplockning

Några bilder från skogsturen.
Klövkampens Tilly ÄLSKAR blåbär!


Fint var det.


Rensningen var liiite dryg... Men blåbärspajen lär bli god!

Byn med vyn

Igår drog vi hemöver när Jörgen slutat jobbet. Vi hämtade upp Lotta i Vännäs och kring åttatiden var vi hemma i byn. Planen var ju att sova i lägenheten min men efter att vi sett en film hade Jörgen redan hunnit somna så vi tog oss inte längre än till källaren.

Jörgen gick upp tidigt i ottan för att fara bort till urskogen och fixa till lite älgpass medan jag, syster och far ska ut och plocka blåbär! Hoppas bara syrran vaknar snart så vi tar oss iväg. Skulle vad trevligt att också hinna med lite tid i solen. I skogen lär jag ju måsta täcka hela kroppen med kläder och myggspray för att inte få panik....

Vem vet, kanske blir det blåbärspaj ikväll....

Trip down memory lane

Har startat upp en ny kategori som jag kallar "Nostalgi". Här kommer jag att ta upp olika saker som av varierande anledningar gör mig lite extra nostalgisk.
Här är en av dem:


Den här serien tittade vi väldigt mycket på när jag var liten och jag vill minnas att vi också hade några av leksakerna till den. Dessutom kan jag inte höra "falkskrik" utan att få flashbacks till serien. Det fanns nämligen en kvinna som kunde förvandla sig till en falk och jag tyckte att det var hur coolt som helst!

Ingen hit

Läste ut Dominique Sylvains deckare Dubbla begär för några dagar sen men blev inte imponerad. Tyckte den var rätt ordinär till och med för att vara en deckare. Jag undrar också om översättningen från franska till svenska inte riktigt gör boken rättvisa. Dessutom så störde jag mig något otroligt på att en av huvudpersonerna, en amerikanska bosatt i Paris, hela tiden utbrast i en massa amerikanskengelska uttryck.

-Oh my gosh! -Are you kidding me! Etc etc...

Nej, blir nog ingen mer Sylvain för mig.

Reafynd

Hade en heldag på stan idag med jägarsyrran (och skräckfärd genom Umeå när hon körde...) och hittade lite nya kläder på Monki. Ja ja, jag vet, jag ska spara och inte slösa i höst men det var ju REA.

Hittade en klänning och en kjol som jag spanat på länge men inte velat prova (eftersom jag kanske skulle luras att köpa dem då), sen hamnade de på 50% rea men jag kände mig snål och pank men nu, nu när skattepengarna trillat in så vad ser jag: Jo, både kjolen och klänningen är nedsatt med 75%!

Så en svart kjol (som jag kanske ska korta, ni hittar en bild på den på UnderbaraClara) och en vit ballerinaklänning har hittat hem till min garderob för ynka 187 kronor allt som allt.

Afro i parken

Tjuvtog några bilder när jag kastade i mig lite vatten. För er som inte hört mig prata om afro så är det en typ av dans som man gör till trummusik och det är superskoj! Det är lite lagomt töntigt, inte så svårt och kömplicerat men tar man i så blir man riktigt svettig. Sen säger instruktörerna så roliga saker och alla rörelser har flummiga namn.

Exempel på rörelser är:
Vinden
Solen
Hylla (-Hylla och fira sommaren, tjiho, ropar instruktören...)
Trumma
Etc etc

Sen är det kul att så många är där i parken (då smälter man ju in i mängden) plus det ändå stämmer det iksufolket säger, nämligen att alla kan vara med på afro. Idag var det en massa kids där plus två i rullstol! 

Sällskapsspel!

Snart är det dags för middag och efter det bär det iväg till Vänortsparken för att dansa Afro! Shake it baby, yeah! ;)

Sen ska jag skynda mig hem snabbt som attan, fixa till mig och fara till ett par brudar för att spela brädspelet Settlers of Catan.Ska bli mycket, mycket trevligt!

Sweet...

Idag blev man 1388:- rikare eftersom man lyckades göra lite avdrag på skatten. Även om det är lite så är det ju betydligt trevligare att få tillbaka istället för att betala. Framförallt är det ju kul att skatteverket inte ringde mig och anklagade mig för skattefusk och ville stoppa in mig i finkan!


(Nu är jag ingen förhärdad skattebrottsling, jag hade faktiskt rätt att göra de avdrag jag gjorde..)

Kvällens planer

Innefattar kanske en Apple Martini och något glas rött... Men framförallt en massa surrandes med en vän som äntligen är tillbaka i stan.

 

Frihetslängtan

Sol är inte helt nöjd med att vara innekatt igen (även om det har fungerat över förväntan) och när balkongdörren öppnas är hon snabbt ute.

Matte, hon är inte helt nöjd med Sols balansgång på räcket, men kunde ändå inte låta bli att ta lite kort innan katten åkte in...
Så sött att man nästan inte tror det...

Många gånger när jag nämner och skriver om något som jag hittat i tidningar är det ju om något upprörande eller tragiskt men här är en liten solskenshistoria.

I engelska staden Plymouth har 12årige katten Casper åkt samma busstur varje dag i fyra år. Klockan 10.55 stiger han på bussen och åker hela turen på cirka två mil i en timme. Han tar sig själv på bussen men chaufförerna brukar hjälpa honom av på rätt hållplats, han är ju trots allt tolv år.

Matte trodde först inte på chaufförerna men har nu fått det hela bevisat för sig och bussbolaget har till och med satt upp en lapp på kontoret där man ber alla att se efter den lille gratisåkaren.

Så gulligt och hjärtvärmande!

Källa: Dn.se

Fredrik Strage

Strage är en sån där proffstyckare som ofta får uttala sig om populärkultur och som dessutom ofta är väldigt fyndig och kul. Hans topp 100 lista över pop/rockhistoriens bästa klipp på youtube var väldigt bra underhållning.

Idag hittade jag en krönika av honom där han raljerar över svenska filmbolags översättningar av engelska filmtitlar och hur fel det kan bli...

Exempelvis när filmen Spread döps om till LA Gigalo trots att det i info texten står "In 'Spread', Nikki (Ashton Kutcher) isn't a gigolo"...
 
Krönikan hittar ni här och en boktips är Strages bok Fans.


Biobesök på g

Ikväll ska jag drägla över Johnny Depp (och kanske lite över Christian Bale också...). Ska nämligen spana in filmen Public enemies ikväll.

 


Varför Twilight kanske är en bra ungdomsfilm men inte en vampyrfilm...

Twilighthysterin har helt flugit över mitt huvud trots att jag annars brukar ha lite koll på film, tv och annan skräpkultur så jag har inte läst böckerna men väl sett första filmen.

Utifrån vad jag hört och läst är Twiligtböckerna rätt harmlösa på så sätt att de är riktade till (framförallt) unga tjejer. Inte så mycket våld, blod eller sex utan mer trånande romantik och filmen är isf rätt lik böckerna.

För vem har egentligen hört talas om en vampyrfilm utan en enda droppe blod! Om jag minns rätt så fick man inte ens se skymten av vassa vampyrtänder heller...

Nej, istället för att falla för Twilighthysterin tänker jag fortsätta att hylla serien True Blood där de inte är rädda för att låta  såväl syntetiskt som äkta blod flyta...


En ahaupplevelse

Jag slötittade på American Inventor igår kväll (ett program där folk visar upp sina uppfinningar och om de fyra i panelen gillar det de visar upp kan de vinna ganska så mycket pengar) och såg en man som hade en särskild uppfinning.

Det roliga var att han hade uppfunnit exakt en sån sak som jag bara för några veckor sen reflekterade över att det borde finnas!

Han hade konstruerat ett slags "galler" som passade till djupa ugnsplåtar som man gör exempelvis snoddaskakor, ugnspannkaka och annat i.  Eftersom jag är lite pedantisk, gärna vill ha saker i ordning och även gärna vill att saker ska gå snabbt och enkelt skulle jag gärna ha ett sånt galler hemma.

När vad man än bakat eller gräddat är klart tar man bara ut plåten, trycker ner gallret och vips har man fina, exakt lika stora bitar/rutor!
 
Hans galler var stort eftersom han tänkte sig att det skulle marknadsföras till skolor, bagerier, armékök och fängelser etc men det skulle ju också kunna göras i ett mindre format och funka för vardagshemmet.

Jätteonödig pryl men ändå smart i sin enkelhet!


Varför vissa människor inte borde få arbeta med andra människor...

Läste en artikel om Ahmed från Afghanistan som lurades att försöka köpa ett uppehållstillstånd av en tjänsteman på Migrationsverket. Jag har hört talas om det här tidigare och tycker verkligen att det är skrämmande hur människor så cyniskt kan utnyttja människor i nöd. Ahmed flydde till Sverige år 2004 efter att ha sett familjen mördas av talibaner och väl där försöker alltså en man lura av honom 40.000 för ett uppehållstillstånd...

Men det är inte heller första gången som Migrationsverket och dess anställda hamnar i blåsväder...

De firade utvisning - med champagne

  2006 På en avvisningsresa till Mongoliet festade tjänstemän från Migrationsverket med prostituerade. Tjänstemannen som ordnade festen blev varnad men fick behålla sitt jobb.

  2004 I december 2004 firade anställda vid Migrationsverket i Solna med champagne sedan en rysk familj med ett sjukt barn avvisats.

  2003 I september 2003 firade personal på Migrationsverket i Jönköping med tårta och blommor efter att den synskadade sjuåriga flickan Nadina avvisats till Bosnien.

  2003 En handläggare vid dåvarande Invandrarverket åtalades 2003 tillsammans med två medhjälpare för att ha sålt svenska medborgarskap till kriminella. Handläggaren dömdes till två års fängelse.

Sånt här kan verkligen göra mig heligt förbannad!


Being Human

Being Human är en engelsk serie som just nu visas på Svt. Den är riktigt bra och handlar om en vampyr, en varulv och ett spöke som bor tillsammans. Alla tre vill helst av allt vara som "vanliga människor" och kämpar med sina problem.
Men även om serien är bra, framförallt rolig, så är det vissa saker som jag inte kan låta bli att störa mig på.

Vampyren har till exempel inga problem med att vistas utomhus i solljus (även om han gärna har solglasögon och inte direkt är en solbadare) vilket ju är helt fel enligt all "fakta" som finns om vampyrer. Dessutom så har han valt att inte dricka blod och har inga problem med att äta och dricka vanlig mat även om avsaknaden av blod kanske gör honom lite svagare än vanligt. Men hallå! Han är ju vampyr! Blod är hela grejen! Det är helt enkelt inte logiskt... I serien True Blood har de iaf löst det så fiffigt att japanerna framställt syntetiskt blod som vampyrerna kan leva på och om de dricker blod från människor kan de ta lite åt gången och måste därför inte döda eller förvandla människan.

Varulven i sin tur är inte läskig utan mest lite komiskt ful vilket också irriterar mig. Nog tusan ska man väl kunna göra en läskig, trovärdig varulv år 2009? Alternativ göra så att varulven blir en jävligt stor och blodtörstig varg...Nåja, det är ändå en bra serie och jag kommer att fortsätta följa den även om den har en del lösa trådar som borde fixas...

En del lagar är lite konstigare än andra...

En man från Saudiarabien uttalade sig i TV om sitt sexliv och hur han kom i kontakt med kvinnor via bluetooth på mobilen. För några dagars sen greps mannen och riskerar nu mellan 20 år i fängelse och dödstraff! Mannen misstänks för brottet offentliggörande av syndigt leverne och vilket straff han får beror helt på domaren. Har mannen otur vill domaren statuera ett exempel och då blir det nog stening...

Källa: Svd.se

Kan aldrig vara nyttigt...

Med såhär lång ledighet... Missförstå mig inte, självklart är det hur härligt som helst med åtta veckors betald ledighet under sommaren men det är liksom roligare om någon annan också är ledig. Idag började jörgen jobba igen och jag, jag gör mest ingenting.

Ska nog försöka låna lite kurslitteratur till b-kursen i Svenska som Andraspråk och börja läsa in mig innan terminen startar men det känns så...tråkigt.

Har iaf lånat en ny deckare och en film på bibblan (där jag ju sitter nu eftersom Jörgen försvunnit med datorn och internet) och ska nog dricka en kopp kaffe i stan.

Liftarens guide till galaxen...

Eftersom min signatur nu är kopplade till boken "Liftarens..." kommer några citat från den boken också.

Han var en drömmare, en tänkare, en spekulativ filosof, eller, som hans fru brukade säga, en idiot.

Läget är bara bra, sa Marvin, om man gillar att vara jag, vilket jag personligen inte gör.

Ingen kan vara resonabel och arg på samma gång.

Och kom ihåg:
Svaret på den yttersta frågan om livet, universum och allting är...42!


Citat

Mina dagens tips är ju tillfälligt borta och jag fortsätter att samla på mig lite citat. Här kommer några från Terry Pratchetts Discworldböcker...

Luck is my middle name. Mind you, my first name is Bad.

--Rincewind, "Interesting Times"

A number of religions in Ankh-Morpork still practiced human sacrifice, except that they didn't really need to practice any more because they had got so good at it.

--Guards! Guards!

That seems to point up a significant difference between Europeans and Americans. A European says: "I can't understand this, what's wrong with me?" An American says: "I can't understand this, what's wrong with him?"

--Terry Pratchett

MysdeckareJag älskar Alexander McCall Smiths deckare om Mma Ramotswe som är Botswanas första kvinnliga privatdektektiv och nu har jag provat på en annan av hans serier. Smith skriver också om Isabel Dalhousie som trots att hon inte är dektektiv gärna "snokar" i andras angelägenheter. Böckerna om henne utspelas i Edinburgh som är författarens hemstad.

Boken Filosofiska söndagsklubben handlar om Isabel, ogift medelålders kvinna med en hel del pengar som ger ut en tidskrift som heter Praktiskt tillämpad etik. När Isabel ser en man störta mot sin död kan hon inte släppa tanken på det. Om man är så nära någon i dödsögonblicket, har man då en skyldighet att ta reda på vad som hände?

Om man som jag inte bara gillar hårdkokta deckare utan också mysdeckare utan överdrivet våld är Smiths böcker att rekommendera!

Kommer i oktober...


Ännu mer att se fram emot

Jag är ju något av en nörd. Jag sitter gärna hemma och läser en bok, tittar mycket på film och plöjer gärna igenom dvdboxar med tvserier av olika slag.

En bok som jag minns att jag tycket mycket om när jag var liten är:


Till vildingarnas land.

Ni må tro att jag blev förvånad när jag vid senaste biobesöket (Ice Age 3) fick se reklam för den kommande filmen baserad på boken! Även om det såklart blir en barn/ungdomsfilm har jag stora förhoppningar och tror att jag kommer att tycka om den.Bläckhjärta

I  helgen såg jag den här filmen:Bläckhjärta.

Oväntat bra var den, en riktig mysfamiljefilm med massa sago- och övernaturliga inslag! Brendan Fraser har huvudrollen (vilket inte brukar leda till något gott) men här var han inte fullt så jobbig som han brukar vara i sina filmer. I vilket fall som helst har han en ovanlig gåva. Han är en silvertunga vilket innebär att om han läser högt ur böcker kommer föremål, varelser och personer i böckerna till liv och hamnar i vår värld...men om något kommer till oss försvinner också något eller någon. Jag ids inte avslöja så mycket om handlingen men kan säga så mycket att om man har lite koll på sagor som exempelvis Trollkarlen från Oz blir filmen ännu roligare.

Jag gillade den!

Nu har jag min nya design!

Tänkte förtydliga något också. När jag kollade igenom syrrans förslag såg jag att hon lagt till en signatur som syns i slutet av varje inlägg, Gud så jag skrattade när jag såg den!

"So long and thanxs for the fish" kommer från kultboken Liftarens guide till galaxen av Duglas Adams. En helt hysteriskt rolig bok som både jag och syrran älskar!

Tusen kramar och tack än en gång syster yster!

P.s. Tyvärr försvann mina "Dagens tips" när ändringarna gjordes men de kommer tillbaka. Blir nog någon dag i veckan när Jörgen är på jobbet...

Jag ska få en ny design!

Vad är det för sak när man har en proffsblogerska i familjen! Tack älskade syster yster för den otroligt vackra designen. Ja, ni andra får se den när jag fått tag i Sara-inte-svara och vi har bytt ut stilmallarna...

Älskar dig Anna-Sara!


Skrämmande reklam

Som flera i omgivningen har påpekat (och bloggat om) är det en reklam som visas nu som är riktigt obehaglig.
Nu har också DN uppmärksammat det hela och till och med skrivit en artikel om det.

Reklamen är såklart Apotekest reklam för hudvårdsserien Apoliva med den där mörhåriga, skrämmande tjejen...
Apoteket tar reaktionerna på allvar men har inte några planer på att avbryta kampanjen. Deras avsikt är inte att skrämma dock...

Källa: Dn.se

Grönt är skönt...

Så nu kör jag på det ett tag. Orkar inte ändra mer nu! Tog en befintlig stilmall men har ändrat lite i typsnitten.

Vad tycks dock?
Blev det en bra ansiktslyftning på bloggen?
P.s. som jag skrev tidigare kommer jag förr eller senare att fixa en mer personlig header...


Gud...så...irriterande!

Försöker luska ut hur jag ändrar färgen och typsnittet på "Dagens tips" men fattar inte om jag gör det i stilmallen eller kodmallen... Tror att det är i kodmallen men VAR?

Sen tänkte jag ändra bakgrundsbild också men då ingen bild ville funka (blev flera mindre bilder ist för en stor över hela sidan) blev det enfärgat.

Ska fixa till en header också men då behöver jag tillgång till min egen dator och ett bildredigeringsprogram så det får bli en senare fråga...

Är det någon som har koll på hur man kan ändra texten ovanför profilbilden?


Nyheter

Har lagt upp Dagens tips som kommer att bytas ut dagligen. Ni hittar tipsen ovanför profilbilden och de kommer att handla om böcker, musik, film och tv.

Ska försöka klura ut hur jag ändrar färgen på tipsen men har inte lyckats än...


Något att se fram emot...Alice in Wonderland i regi av Tim Burton. Ett måste att se nästa år!

RSS 2.0