Huvudvärk...

Jag får huvudvärk när jag ser sånt här:Och klickar man vidare kan man läsa kommentarer och "tips" som dessa:

"(...) dubbelkolla för att se vad andra människor ser? När du har klätt på dig kan du titta dig i spegeln och fokusera på de svåråtkomliga områdena på baksidan av knäna och låren och se till så att inga envisa hårstrån sitter i vägen för ditt självförtroende".

"Hur ofta ska hon raka sig?
(...) Yngre tjejer behöver inte raka sig lika ofta som vuxna eftersom deras hårstrån är finare och växer ut långsammare. (...) Två gånger i veckan kan räcka, eller så behövs det oftare. Det beror helt och hållet på återväxten. Det handlar om att hjälpa henne utveckla självförtroende"

Ok. För att förtydliga. Ja, jag rakar mina ben (sporadiskt och inte slaviskt men oftare på sommaren) och jag rakar mig under armarna. Varför? Jo, eftersom jag köpt normen om att det är kvinnligt/snyggt/fräscht med rakade ben och armhålor. Men det betyder ju inte att jag kan ifrågasätta normen och inse att det faktiskt är en skapad bild och föreställning. Det ligger ju inte direkt i människans natur att raka sig. Det är ingen drift.

Men varför måste vi köra ned dessa normer i halsen på barn? Jag tycker faktiskt att bilden är sorglig. En liten tjej vars vänner beundrande tittar på hennes renrakade ben. Gillette vill såklart att så många som möjligt ska börja raka sig så tidigt som möjligt så att de kan tjäna så mycket pengar som möjligt men jag tycker att barn ska få vara barn så länge som möjligt.

Och oavsett vilket kön barnet har ska det få känna att det duger precis som det är, med eller utan kroppshår.

Sorgligt nog så är jag dock inte bara orolig för vilka normer och föreställningar samhället kommer att pracka på Elvira utan också vad jag kommer att överföra. Jag vet ju hur jag själv är och beter mig. Nojar över vikten, kläder och utseendet överlag. Det gäller fasen för mig att skärpa till mig och lära Elvira att det inte är utseendet (eller vårat kön) som definierar oss, det är våra tankar och handlingar. Och att självförtroendet inte sitter i hårstrån på benen.


Kommentarer
Postat av: Anna-Sara

Klok syster! Själv funderar jag också mycket på det där. Vill inte att våra flickor ska prackas på alla sjuka ideal och modenycker. Såg idag på tv och då kallade de en tjej som vägde 62kg för tjock...!!Herreminje!

2011-05-24 @ 23:51:54
Postat av: mamma/mormor

Vilka kloka ord!!!

2011-05-25 @ 10:17:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0